Gyűlölnek gyűlölni

2018. május 18. 15:20

Igazi, hamisítatlan gyűlöletbeszéd volt ez, amelyben a szónok a muzulmánokat vádolta azzal, hogy a német jólétet, a gazdasági növekedést fenyegetik.

2018. május 18. 15:20
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„A német parlament, a Bundestag évtizedeken át unalmas helynek számított. Nem hangzottak el szélsőséges kijelentések, a kormány és az ellenzék között nem is voltak jelentősebb programbéli különbségek. A német egység után megjelent ugyan az egykori keletnémet NSZEP utódjának számító Balpárt a törvényhozásban, ám ez már messze nem az a tömörülés volt, mint amit Erich Honecker idején megismerhettünk.

Ezért is sokkolta a német közvéleményt az a beszéd, amelyet szerdán Alice Weidel, a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) frakcióvezetője mondott el a költségvetés vitája során. Igaz, a kormány büdzsével kapcsolatos terveihez nem szólt hozzá, habár korábban sem kivételes gazdasági hozzáértésével varázsolta el a német közvéleményt. Ezenfelül azonban egy sor olyan mondat hangzott el a beszédben, amely korábban elképzelhetetlen lett volna a Bundestagban. Igazi, hamisítatlan gyűlöletbeszéd volt ez, amelyben a szónok a »burkás, fejkendős kislányokat, az állam által eltartott késelő férfiakat és más semmirekellőket«, azaz a muzulmánokat vádolta azzal, hogy a német jólétet, a gazdasági növekedést fenyegetik.

Weidelt azonnal rendre utasította Wolfgang Schäuble parlamenti elnök, korábbi pénzügyminiszter, figyelmeztetve arra: minden fejkendőt viselő nőt diszkriminált. A német politikai kultúrára jellemző, hogy Weidel beszédétől minden más frakció elhatárolódott, a német lapok pedig megkondították a vészharangot, jelezve, milyen következményei lesznek annak, ha az AfD folytatja ámokfutását. A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezércikkben teszi fel a kérdést: »Mit lehet tenni az AfD ellen?«. A lap meg is adja a választ: azzal lehet kifogni a szelet a szélsőségesek vitorlájából, ha a kormány emberséges politikát folytat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. május 19. 21:20
jellemző volt Schauble válasza: "..a burkás fejkendős lányok..." kifejezésre "minden fejkendőt viselő nőt diszkriminál". Az előbbi egyértelműen a migránsáradat nőnemű tagjait jelenti, a migráns tömeg jellemzőjeként. Amit szvsz mindenki úgy is értett. Válasza semmi cáfolatot vagy érvet nem tartalmazott, csak egy értelméből kiforgatott, és az előtte elhangzottak lényegét nem érintő üres, tartalmatlan támadás.
Rugo
2018. május 19. 10:34
ez a Rónay egy kivételesen undorító cinikus pöcs
flesh ripper
2018. május 19. 08:27
Vicces! A népszarás szerint, magát a megtestesült gyűlölet ideológiáját, az iszlám förtelmet nem illő gyűlölni! Pedig, minden humanistának, minden demokratának és minden igazi progresszív gondolkodónak kötelező gyűlölni az iszlamizmust, annak minden betegagyú követőjét! Az iszlám, a dzsihád centrális célja, törekvése elpusztítani, megsemmisíteni a zsidó-keresztény gyökerű, a görög-római kulturális tradícióra épülő európai civilizációt, a demokratikus, szabad társadalmakat, országokat és népeket! Nos, mi lenne gyűlöletesebb, ellenségesebb, mint egy olyan járvány, ami az egészséges tiszta és jó szervezetet akarja megfertőzni és kipusztítani? A népszarás firkász logikája szerint, a poloska-, tetű-, kullancs- invázió elleni, vagy a járványos betegségek elleni szervezett egészségügyi védekezés jogtalan, bűnös dolog! Inkább pusztítson a pestis, a kolera, az ebola, nehogy megsértődjenek a bacilusok és a vírusok!
szancso
2018. május 19. 07:43
Bizony, bizony, csak úgy kirázzuk a ruhaujjakból azt az évi 26-30 milliárdot a "menekülőknek", igaz az utaink, iskoláink, strandjaink, stb. mennek tönkre, mert nincs rá pénz. Igaz egyesek, pont az ilyen "humánusok" totál jól élnek a bevándoroltatásból. És nem beszálünk az orvosi ellátásról, amely hatalmas összeget emészt fel a behurcolt betegségek miatt, És nem beszélünk a lánygyermekekről sem, ugye Rónay úr, akiket 6 éves koruk körül megcsonkítanak, de a fejkendő viselésének tiltása, na az bízony náci módszer. És hallgatunk arról, hogy kikkorú lányokat házasságra kényszerítenek, szemet húnyunk a bigámia felett és finanszírozzuk. Ajánlom megahllgatásra azt a Video összeállítást, ahol Willi Brandt, Helmuth Schmidt és Franz Josef Strauss beszél a bevándorlásról a Bundestagban. Hozzájuk képest Weidel egy tanulólány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik