Gazdasági szájbarágó

2018. május 17. 19:51

Kormányzati propaganda, vagy valóság a mostani „növekedési csoda”?

2018. május 17. 19:51
Szajlai Csaba
Figyelő

„1. Kormányzati propaganda, vagy valóság a mostani „növekedési csoda”?

A tavalyi utolsó negyedév után az idei első negyedévben is az európai uniós növekedési rangsor élmezőnyébe került hazánk a 4,7 százalékos GDP-bővülésével. Csak a lettek (5,2 százalék) és a lengyelek (4,9 százalék) tudták a magyar gazdaság kibocsátási ütemét beelőzni. A „bezzegország” Románia a maga 4,2 százalékos bővülésével is mögénk került. A lufi pedig nem pukkant ki, akadnak olyan elemzések, amelyek a második negyedéves dübörgést öt százalékra saccolják.

2. Érezzük-e a bővülést?  

A közgazdaságtan művelői szerint a négy százalékos ütem az, amit mindenki érez, vagyis a jólét erről a szintről már lecsorog. Kiváltképp akkor, ha annak a szerkezete is kedvező: a mostani hazai növekedést a KSH jelentése alapján a piaci szolgáltatások húzzák, vagyis a nép vásárol és fogyaszt. De akkor is érezhető a gyarapodás, ha a kivitel pörög: gondoljunk csak bele az Audinál, a Mercedes-nél, vagy éppen az Opelnél dolgozó ezrekre, tízezrekre, a hozzájuk kötődő beszállítói láncokra.

3. Már tavasszal elszállt volna a költségvetés?

Az állami pénzügyi kimutatások szerint elméletileg már áprilisra összejött az év egészére tervezett költségvetési hiány döntő része. Ennek hátterében az áll, hogy a kormány megelőlegezte az EU-s pénzek kifizetését, ami nem számolandó bele a rendes hiányba. Miként abból sem lesz többlet, mikor Brüsszel átutalja ezeket a forrásokat.

3. Semmik vagyunk Európa gazdaságában?

Magyarország gazdasági kibocsátásának nagyságát nem túlságosan fair Ausztriához vagy Hollandiához mérni, tekintve, hogy 28 éve van nálunk piacgazdaság, a Lajtán túl pedig nem volt szocializmus és a rezsimből örökölt államadósság terhe. De nem vagyunk jelentéktelenek: például Németországnak Magyarországgal pont akkora külkereskedelmi kapcsolata van mint Svédországgal, vagy éppen Indiával. A több mint húsz  milliós (!) Románia pedig pár éve hozta be a magyar GDP éves kibocsátási értékét, a Szlovákiának ez még nem sikerült.

4. Fenntartható-e a gyarapodás?

Sokak számára drámaian optimista a kormány, mikor 4 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál - évekre előre. A mostani potenciális növekedés 2,5 százalékos, amelyet megfejelnek külső források és bizonyos ágazatok (építőipar, feldolgozóipar) kimagasló teljesítménye. A kormány erős exportdinamikára, munkaerőpiaci átalakításra, továbbá a versenyképesség-termelékenység-béremelés hármasára alapozza a magas gyarapodási szintet. Ha pedig ebbe az MNB által szorgalmazott hitelboom – vállalati és háztartási – is bekapcsolódik, simán összejöhet a terv. S akkor még nem szóltunk az esetleges költségvetési, keresletélénkítő eszközökről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatface
2018. május 18. 15:28
Azok az autópályák évtizedekig fognak hasznot hajtani az országnak, a stadionok most is csak viszik a pénzt, és akkor is vinni fogják, amikor majd le kell bontani őket.
dakotasámán
2018. május 18. 12:49
"Kormányzati propaganda, vagy valóság a mostani „növekedési csoda”?" természetesen valóság, amit mindenki érzékel. az egészségügyben dolgozók leginkább. ja nem, ők a helyzet rosszabbodását érzik, de mészáros lőrinc /zorbán pl a dübörgést, mer' ugye stróman a leggazdagabb magyarrá küzdötte fel magát szívós munkával. ja, nem a zorbán seggedelmével. de nem baj, az a lényeg, hogy meg van a második dollár milliárdosunk. és paks 2 lenyúlása még el sem kezdődött. csodás jövő előtt állunk, a gazdaság dübörög, a nők szülni fognak mint a nyulak, a migráncsokat pedig megállítottuk a határon. csak azt a fránya benzinár emelkedést nem sikerült. ja, hogy a mol is dübörög ? igen. mészáros lőrincet az óránkénti 10millás vagyon gyarapodás közepette nem zavarja. ha majd igen, legfeljebb megveszi a molt is. de buli lesz!
Berecskereki
2018. május 18. 08:06
"A balliberális oldal eszelős kölcsönfelvétellel, és esztelen privatizálással európai gazdasági szárnyalás mellett volt képes 4% körüli GDP-re, de a bérek nem nőttek viszont az adók igen." Csak részben tartalmazza a valóságot amit írsz. 2002-2008 közötti időszakban növekedtek a nettó átlagbérek, azonban a növekedés kismértékű. 2002-ben döntés hozott a Medgyessy kormány az euró 2007 évi bevezetésére. Ezt segítette az akkori jegybank vezetése a forint erős sávba történő tartással, hogy az átváltás minél kedvezőbben történjen. 2006-ban azonban kiderült, hogy belátható időn belül nem fogja a kormány bevezetni az eurót, melynek okát tartalmazza amit írsz. Ennek súlyos következményei lettek. - eladósodott az ország - gyengült a forint - devizaválság a deviza hitelnél - euróba átszámítva csökkentette a nettó jövedelmeket Ha összehasonlítjuk a 2008 és 2017 évi jövedelmeket akkor forintban számolva a nettó bér 61,9 % növekedést mutat, ha a 2008 és 2017 nettó bért átszámoljuk euróba és figyelembe vesszük az árfolyam változást, akkor az euró 2008-ban történő bevezetésének elmaradása 28 %-al csökkentette a jövedelmeket. Ez pedig a 2002-2010 közötti kormányok sara.
Illieral
2018. május 17. 22:44
1. Nyilván a lakosság egy része a középréteg jobban él. Csak ez elég szűk réteg sajnos. (Jó régóta az sajnos.) 2. Jócskán hozzájárul az eredményekhez a világgazdasági helyzet is. Igen vannak eredmények, amelyeket természetesen a propaganda igyekszik kihasználni. Nem kérdés számomra, hogy a Fidesz kormány alatt többeknek jobb, mint a szocik alatt. A kérdés csak az, hogy nem lehetne ez még ennél is jobb, kevesebb mutyival, kevesebb stanionnal, stb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik