Ellenzéki alázat – ugyan már!

2018. április 26. 06:15

Tízezernyi fővárosi tüntető nem lehet a többség egy országban, nem várhatja el, hogy ismételgessék a választásokat.

2018. április 26. 06:15
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Az első esetében egyértelmű a helyzet. Sem elméletben, sem gyakorlatban nem éppen helyes és bölcs igény. Tízezernyi fővárosi tüntető nem lehet a többség egy országban, így nem várhatja el azt, hogy addig ismételgessék meg a választásokat, amíg meg nem bukik az Orbán-kabinet. Mert ez – bármennyire is a demokrácia nevében tiltakoznak – cseppet sem lenne demokratikus eljárás. Sőt! Ráadásul ha tényleg új választásokat írnának ki néhány tízezer ember követelésére, igen könnyen megjósolható, hogy – bármilyen választási rendszer alapján is tartanák – a Fidesz–KDNP még nagyobb arányban nyerne a jelen állapotokat ismerve.

A második akarat, miszerint az ellenzéket újra kell tervezni, viszont sokkal izgalmasabb kérdés. Már csak azért is, mert egyrészről jogos igény a csalódottak részéről, másrészről reális követelés, végül pedig azért is, mert bárhonnan nézzük, bárhogy forgatjuk, ki kell mondani, az eddigi ellenzék valóban leszerepelt. Ahogy a politikai tartalmat tekintve, úgy taktikai, stratégiai szempontok szerint, no és persze morális értelemben is.

A politikai moralitás ugyanis nemcsak egy zászló vagy szimbólum, amit egy politikai közösség kitűz a pártszékházra, hanem igenis fontos és döntő szempont. A politikai ethosz ismérve röviden az, hogy megegyezik az adott politikai közösség normáival (azaz nem akarja egy valóságtól elidegenedett elit ráerőltetni senkire sem), továbbá, hogy nem csupán szóban, hanem tettekben (de legalább szándékban) is megnyilvánul. Ahogy az is, hogy vannak persona non graták, mint Gyurcsány Ferenc, akikkel nem vállalhat senki közösséget; és végül lényeges, hogy olyan célokat tűzzön ki egy-egy vezető, amelyek az adott politikai közösség szerint nem csupán könnyebbé és hasznosabbá tennék az állampolgárok életét, hanem jobbá is. A szó morális értelmében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. május 20. 10:11
Viszont a valóban gyanus eseteket sohasem volna szabad félresöpörni. Új választás legfeljebb egy-két körzetben, szavazatok újraszámolása valószínű még többen. És ami azt illeti, voltak nem kormányzati jellegű visszaélések is. Olyan, amit nem engem érintő potenciális retorzió miatt részletesebben nem ismertetek.
gonterl
2018. május 03. 20:17
Unyizsonnüe i oszkorblonnüe. Megalázni, megalázkodni. A megalázkodást el lehet e várni bárkitől? Szerintem nem.
kerekes
2018. április 26. 20:03
2,825 millió magyar ember szavazott a Fideszre. Libsik, ennyien soha nem lesztek.
fakocka
2018. április 26. 16:08
Azért amikor Nagy Ervin, akit az életben ha tehetném, még a mentőben is ütnék a a modora miatt, az alázatról beszél, az valójában egy tál hányás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik