Nem kell siratni a magyar demokráciát

2018. április 18. 17:30

A nyugati progresszivizmus diadalmas visszhangja a hazai ellenzéki berkekben arra utal, hogy semmit nem értenek az országból.

2018. április 18. 17:30
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A nyugati perspektíva alapvetően hamis a magyar demokrácia állapotának megítélésében. Olyan elvárásokat akarnak itt érvényesíteni – éppen a demokráciák exportjának alfejezeteként –, amelyekben a több százéves nyugati polgárosodás, kapitalizáció és társadalmi modernizáció nézőpontja érvényesül, de idegen a magyar népesség jelentős részétől, legalább a felétől. Amikor a New York Times, a Telegraph és a FAZ temeti Magyarországot, pontosan abból a felvilágosító-gyarmattartói szemszögből teszik, amely egyfajta kultúrát kér számon a félperiférián a jobb igazgathatóság érdekében és a könnyebb integrálhatóság reményében. De Magyarországon történetileg nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, amelyek ezt a nézőpontot visszaigazolhatnák.

(...)

A nyugati fölvilágosító progresszivizmus diadalmas visszhangja a hazai ellenzéki berkekben újra arra utal, hogy semmit nem értenek az országból és semmit nem tanultak a hibáikból. Nincs kétségem afelől, hogy 2022-ben – ha rajtuk múlik – megint bukni fognak. A magyar demokráciát nem kell siratni, mert pontosan megmutatkozik benne – minden manipuláció dacára – az értékrendek pluralitása. Aki viszont kezdeni akar valamit a termékeny átalakítása érdekében, annak szembe kell néznie azzal, hogy amit a saját igazságának vél, az legfeljebb féligazság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MatulaBa
2018. április 19. 14:14
Milyen demokrácia az, ahol 50%-al kétharmadot lehet szerezni? :D
kispufi
2018. április 19. 09:00
Váratlanul értelmes és tisztánlátó gondolatok.
MZ/X
2018. április 19. 08:54
Érti valaki...?
Sörgyári megálló
2018. április 19. 08:12
"...a több százéves nyugati polgárosodás, kapitalizáció és társadalmi modernizáció [...] idegen a magyar népesség jelentős részétől..." Igen, és nem járt Afrikában tízmilliókat megölni, Amerikában és Ázsiában népeket kiirtani, nem épített embertelen nyomornegyedeket gyári munkás gyerekeknek, hanem csak ült szépen a latrinán és jól érezte magát. Mi ezzel a gond?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik