A társadalomrombolás gazdaságtana

2018. április 09. 07:09

A társadalom kohéziójának legfontosabb eleme a tartós védelmi és rendfenntartási képesség.

2018. április 09. 07:09
Boros Imre
Magyar Hírlap

„A társadalmak kohéziójának fenntartására vezetők rendeltetnek manapság választásokon. A társadalom kohéziójának legfontosabb eleme a tartós védelmi és rendfenntartási képesség. Azokat a közösségeket, amelyek ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek, joggal nevezzük társadalmaknak, minden jelzős szerkezet nélkül. Rájuk a zárt jelző nem alkalmas, hiszen intenzív kapcsolatot tartanak más társadalmakkal. A nyílt jelzővel reklámozott társadalomból pedig éppen a társadalom szó maradhat joggal ki, és marad a nyílt, ami jelen esetben nem jelző, hanem egy kategóriába sorolhatatlan fantáziatermék, amely a kohézió egyetlen szükséges elemével sem rendelkezik. Az ilyen típusú embertömegek spontán fluktuációjával járó nyíltsága nem egyéb, mint a tradicionális társadalmak lerombolásának eszköze.

Látszólag egyébként a »nyílt társadalom« ötletének és a »nyílt társadalmaknak« nincs tetten érhető vezető rétege, intézményei. A legutóbbi időkig azokat, akik holmi titkos társaságokról és ezek világformáló összeesküvés-elméleteiről beszéltek, idült mániákusoknak illett címkézni, annak ellenére, hogy az ilyen társaságok felettébb titkos összejövetelei időnként mégis lelepleződtek. Az elhallgatás mára azonban csődöt mondott. Manapság, amikor a nyílt társadalomnak nevezett nem tudjuk, micsoda mindennapjait éli, az ellene nem védekezőkben joggal merül fel, hogy valamilyen módon köthető-e a folyamat mégis konkrét személyekhez, illetve intézményekhez, vagy az csak úgy létezik magában? A gondolat főként annak kapcsán érdekes, hogy a folyamat véghezviteléhez nyilvánvalóan rengeteg pénz kell, ami semmiképpen sem pottyan le az égből, és sok megbízható, jól fizetett ember és hatalmas szervezettség. Távolról sem léphetünk fel jelen körülmények között a teljes feltérképezés igényével. Egyetlen emblematikus személy (Soros György) és egyetlen nagy hatalmú pénzügyi intézmény (Goldman Sachs) gyakorlatán jól lehet szemléltetni a modell működését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. április 17. 12:22
„A társadalmak kohéziójának fenntartására vezetők rendeltetnek manapság választásokon. A társadalom kohéziójának legfontosabb eleme a tartós védelmi és rendfenntartási képesség. Azokat a közösségeket, amelyek ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek, joggal nevezzük társadalmaknak, minden jelzős szerkezet nélkül.” Pontosan, ez a kiindulópont. (Bár Boros az EchoTV-ben sokszor zavaróan dumál.)
matykox
2018. április 15. 14:29
A szombati töüncizés után világosan látszik, mennyire volt releváns ez az írás: TÖKÉLETESEN!!
Pelso j.
2018. április 13. 15:56
Ja, persze Soros. Nem szóltak neked, hogy vége a kampánynak? " hiszen intenzív kapcsolatot tartanak más társadalmakkal." Mint mi Azerbajdzsánnal, ugye.
Valodi
2018. április 11. 11:11
"A társadalom kohéziójának legfontosabb eleme a tartós védelmi és rendfenntartási képesség." - teljességgel egyetértünk, kedves Imre bácsi! Pontosan, mint 2001-ben a Borsodi Mezőségben, megtisztelő miniszteri látogatásod alkalmával.... Egyetértettünk abban, hogy a valódi falu nem lakó-, nyaraló- vagy szegénytelep, nem is "jogi személy" agráripari”üzeme”, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves, önfenntartó gazdálkodásra képes egysége. Az igazi paraszti gazdaságot nem a profitéhség, hanem a gyomor éhsége irányítja már jó néhány évszázada... Az élelmiszer nem áru, hanem létfeltétel. Földet művelni élelmiszertermelés céljából nem "versenyképesen" és "gazdaságosan" kell, hanem “minden körülmények között”. Vegyszer, műtrágya (azaz kőolaj) és akár béke híján is – erre pedig csak fenntartható gazdálkodást folytató, földműves életvitelű parasztcsaládok százezrei és azok szövetkezései képesek! Önellátó csak és kizárólag a falu, a parasztcsalád lehet! A kistelepülések lakosságát pedig semmi más, csakis a helyben megtermelhető és helyben maradó megélhetési jövedelem tarthatja/tartaná meg. Ha a külterületük jövedelme nem marad a helyi parasztcsaládokra 'szétterítve', hanem elviszi a "befektető", akkor a falu, rajta keresztül a nemzet halálra van ítélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik