Orbán Viktor gratulált Putyinnak

2018. március 19. 19:39

A magyar miniszterelnök mellett Macron is gratulált Putyinnak.

Az ázsiai országok vezetői után Orbán Viktor is gratulált Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelméhez, a nyugati országokból – Franciaországon kívül – nem érkezett gratuláció Moszkvába – írja az Euronews.

Emmanuel Macron telefonon kívánt sok sikert Putyinnak a hazája politikai, demokratikus, gazdasági és társadalmi modernizálásához – közölte hétfőn a francia elnöki hivatal.

Putyin győzelme megkérdőjelezhetetlen volt, arra azonban talán kevesen számítottak, hogy a 2012-es választásnál is magasabb szavazati arányt tud elérni az orosz elnök. A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál az eredmények alapján Putyin 76,6 százalékot kapott. Még a második helyen végzett jelölt, a kommunisták által indított Pavel Grugyinyin is csak 11,8 százalékot szerzett.

Az ellenzék szerint választási csalás történt, ezért panasszal élnek a választási bizottságnál. Az egyetlen kihívót, aki kicsit is veszélyt jelenthetett volna Vlagyimir Putyin számra, Alexej Navalnijt eltiltották attól, hogy induljon, ő ezért bojkottot hirdetett. Ennek ellenére a választópolgárok több mint 67 százaléka ment el szavazni, vagyis több mint 72 millió ember.

Az Euronews tudósítója, Galina Polonszkaja arról számolt be, hogy ebből több mint 55 millióan szavaztak a számukra legismerősebben csengő névre. Navalnij felhívása ellenére az oroszok egyáltalán nem bojkottálták a szavazást, sőt, többen mentek el voksolni, mint a korábbi választásokon.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126803