Nem feltétlenül az ellenzék fog kormányt buktatni

2018. március 8. 17:49

Szanyi Tibor
Zoom.hu

Nem tudjuk, mi jön a Fidesz után, de élet, az biztosan van. Interjú.

„A hódmezővásárhelyi választás előtt sokan felháborodtak, amikor nem támogatta Márki-Zay Pétert. Aztán jött az elsöprő siker, az ellenzéki összefogás viszont továbbra is várat magára. Úgy érzi, hogy az élet utólag önt igazolta?

Én inkább azt mondanám, hogy az ellenzéki pártok is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Ráadásul egy országgyűlési választás mind földrajzilag, mind tartalmilag eltér a polgármester-választástól. Egy városban, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, egy jelölt lehet népszerű vagy népszerűtlen, akkor is ismerik. A kisebb településeken viszont, ahova az országgyűlési képviselőjelöltek sok esetben el sem jutnak, teljesen más logika szerint döntenek az emberek. Valamelyik jelölt hiányát nem úgy élik meg, hogy eldöntik, kire szavazzanak helyette, hanem például el sem mennek vagy nem feltétlenül az esélyes jelölt neve mellé húzzák be az ikszet. Emellett az emberek sehol nem fognak a pártelnökök taktikázására ugrálni.

Nem gondolja, hogy ellenzéki összefogás nélkül nem is lesz esélyes jelölt?

Én úgy látom, hogy nekünk igazából nem az a bajunk, hogy össze tudunk-e fogni más pártokkal, hanem hogy egyelőre nincs elég saját szavazónk. Ha helyi diktátorokat akarunk ledönteni, a legkézenfekvőbb megoldásnak nyilván az egymás javára történő kölcsönös visszalépés tűnik. Csakhogy vannak pártok, amelyek ideológiai alapon erre eleve nem képesek. A baloldal történelmileg mindig majdnem belepusztult, ha a szélsőjobbal kokettált. Lehet, hogy így le lehet dönteni a Fideszt, de a másik ágon marginalizálódunk, s ezzel még szélsőségesebbeknek nyitunk utat. Hódmezővásárhelynek egy pozitív hozadéka viszont mindenképpen van, az emberekben rögzült, hogy el kell menni választani. Rájöttek, hogy ha meg akarjuk buktatni a Fideszt, meg lehet tenni.

Ennyi jelölttel?

Igen, több okból is. A Fidesznek volt egy olyan nimbusza, hogy rajta kívül nincs élet. Ez most megdőlt. Nem tudjuk, mi jön utána, de élet, az biztosan van.

Megpróbálja nekünk azért megtippelni?

Ami biztos, hogy jelenleg nem feltétlenül az ellenzék fog kormányt buktatni, hanem maga a Fidesz, amit a nép pedig megpecsétel. Kipörgette önmagát, elveszítette a kapaszkodóit. Vegyük például Lázár János bécsi videóját, ami nem más, mint kétségbeesett kapálózás: lett egy helyzet, nem volt rá terve, ezért azt csinálja, ami éppen eszébe jut, hátha bejön. Az a kampány, ami rögtönzésre épít, megbukik. A Fidesz túl nagyra nőtt és tud olyan sorsa lenni, mint a Szovjetuniónak: egy héttel előtte még élő ember nem mondta volna, hogy összeomlik. Vagy mint a Titanic: arról sem mondta meg senki a jéghegy előtt tíz perccel, hogy elsüllyed.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126283