„Szegény zsidó”-jégkrém borzolja a kedélyeket Oroszországban

2018. március 7. 16:54

Mi sem értjük pontosan, miért hívna így bárki egy egyszerű tölcséres jégkrémet.

Kisebb felháborodást váltott ki az oroszországi zsidó közösségből az a hír, hogy egy orosz jégkrémgyártó „szegény zsidó" (bednij jevrej) néven kezdte árulni egyik termékét – írja a The Moscow Times. A Szlavica nevű cég február 28-án a Vkontaktye orosz közösségi oldalon levő reklámjában úgy jellemezte a terméket, „ennek a finomságnak a megkóstolása után kiderül, hogy nem is olyan »szegény«” – utaltak a termék eredeti nevére.

Az ügyben vizsgálat indult a tatárföldi székhelyű Szlavica ellen: a helyi ügyészség azt vizsgálja, jogszerűen használja-e az izraeli zászlót és a nevet a cég. 

Tatárföld fővárosa, Kazán zsidó közösségének vezetője, Leonyid Steinberg egyúttal közölte, „enyhén szólva is sokkolta” a zsidózós jégkrém. „Először is, hol láttak pontosan valaha szegény zsidót? Másodszor, ki engedte meg nekik, hogy megsértsék nemzeti érzéseinket?” – fakadt ki.

A Szlavica már nem először borzolja a kedélyeket fura nevű termékeivel: 2016-ban már jelentkeztek „Obamka” (Obamácska) nevű termékükkel, ahol egy vidám, sötét bőrű fiú ajánlotta az amerikai exelnök nevével ellátott terméket a vásárlók figyelmébe.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126226