Párhuzamos társadalmak

Berlini belügyminiszter: Növekszik a németek elleni gyűlölet

2018. március 7. 18:50

Egyre több berlini érzi úgy, hogy a menekültek érkezése óta növekszik a bűnözés, a német főváros pedig „a rettegés helyévé” változott.

Növekszik a németekkel szembeni gyűlölet Berlinben a német főváros belügyminisztere szerint írja a The Local DE. 

Andreas Geisel kifejtette, tud a németek elleni gyűlölet növekedéséről. „Nem mindennapos jelenségről beszélünk, de egyre gyakoribbá válik – eltitkolni pedig helytelen volna” – nyilatkozta a belügyminiszter a Tagesspiegelnek.

Ezután elmondta, mit tehetnek a jelenség ellen: nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az emberek integrációjában. „Ebbe beletartoznak a lehetőleg minden menekültnek tartandó német- és etikakurzusok” – ecsetelte a megoldást Geisel.

A belügyminiszter arra a Tagesspiegel által kedden megjelentetett riportra reagál, mely arra kíván választ adni, „a rettegés helyévé” vált-e a főváros. Ugyanis az újság arról számolt be, hogy számos berlini úgy érzi, városában „növekszik az agresszió, és a félelemérzet”, ennek pedig „valamilyen köze van a menekültek érkezéséhez”.

A Tagesspiegel számos berlini lakost – köztük menekülteket segítő aktivistákat – megszólaltatott, és sokan erősítették meg közülük a bizonytalanság érzését. „A biztonságérzetünk veszélyben van” – mondta egy tanár a vagyonosabbnak számító Zehlendorf kerületből. 

A cikk arra is kitér, hogy öltözködése alapján több nőt is zaklatnak, és a parkokban szexuális célzattal a bokrokhoz hívják őket félre. Eközben a fiatal arab férfiak úgy érzik, kisebb bűncselekményeket nyugodt szívvel elkövethetnek, mivel a rendőrség nem igazán tudja kiterjeszteni jogkörét az olyan problémásabb helyekre, mint például a Neukölln kerület-beli Hermannplatz.

Giesel ennek ellenére nem érzi, hogy a helyzet kritikus lenne: rámutatott, hogy a bűnügyi adatok azt jelzik, a város „folyamatosan biztonságosabbá válik”. A múlt pénteken kiadott bűnügyi jelentés valóban arról értekezik, hogy tavaly a 2016-os évhez képest 50.000-el kevesebb bűncselekmény történt Berlinben.

Ugyanakkor míg 2007-ben a bűnügyek felét sikerült felgöngyölíteni, tíz évvel később ez a szám 44,2 százalékra esett vissza.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126231