LMP: Senki sem maradhat lakás nélkül!

2018. március 4. 14:47

Szél Bernadett elmondása szerint Orbán Viktor repülőjegyet adott az embereknek, az LMP azonban lakást ad majd.

Az LMP felszámolná a lakhatási válságot, hogy senki se maradjon lakás nélkül. A többi között szociális lakásügynökséget hoznának létre, földgáz- és tűzifa-támogatási programot indítanának és bérlakásokat építenének a rászorulóknak – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje. 

A társelnök szerint az elmúlt nyolc évben semmit nem tett a kormány a lakhatási válság felszámolásáért. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor repülőjegyet adott az embereknek, az LMP azonban lakást ad majd. 

Pártja tíz pontba szedte a teendőket, amelyek között szerepel a bérválság felszámolása progresszív adózás bevezetésével, a közszféra béreinek rendezése 300 milliárd forintból és egy 50 milliárd forintos bérlakás-építési program is, amelynek eredményeként a rászorulóknak, az egyszülős családoknak, a gyermekeseknek vagy az önállósuló fiataloknak biztosítanának otthont. 

Az LMP, amely alapjoggá tenné a lakhatást, tovább segítené a devizahiteleseket, 5 százalékra mérsékelné a lakásfelújítás áfáját, a Paks II.-re szánt pénzből pedig családonként 1 millió forinttal járulnának hozzá napelemek elhelyezéséhez. A devizahitel-károsultak segítésére 260 milliárd forintos alapot hoznának létre abból a pénzből, amelyet a nemzeti bank nyert a hitelek forintosításán. 

Vágó Gábor, az LMP képviselőjelöltje arról számolt be: a szociális lakásügynökség létrehozásával az országban üresen álló mintegy 150 ezer lakás kiadását szorgalmaznák, állami garanciavállalás mellett. Emellett a hajléktalanokat is segítenék abban, hogy ne kelljen az utcán élniük. 

Közölte azt is: úgy változtatnának a jogszabályokon, hogy az albérlőknek is legyenek jogai, de a főbérlő se legyen kiszolgáltatva. Ezt úgy fogalmazta meg: az államnak főbérlőként kellene fellépnie a piacon. 

Szél Bernadett kérdésre botránynak nevezte azt, ami a menekült gyermekek fóti elhelyezése körül történik. Szerinte a korrupció árnyéka vetül erre, „valakinek nagyon fáj a foga” az ingatlanra, kijelentette azonban: egyetlen gyermek sem kerülhet az utcára.

Beszámolt arról is, hogy az LMP még egyetlen körzetben gyűjti az aláírásokat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126028