Még egyszer a tétről

2018. március 1. 08:58

Őry Mariann
Magyar Hírlap

Európában és a világban éppen akkor készítenek migrációpárti, nemzeti szuverenitást sértő szabályozásokat, amikor az előrejelzések beláthatatlan mértékű afrikai migrációra figyelmeztetnek.

„Miközben az uniós szervek továbbra sem tudnak leszakadni a három évvel ezelőtti egyszeri kötelező kvóta miatti szekírozásról, már régen az állandó és automatikus kvótán dolgoznak. Ez nem falra festett ördög, hanem nyilvános dokumentumokban fellelhető fekete-fehér tény. Vezető uniós tisztségviselők látják az állandó elosztásban a megoldást, és mondják azt, a mai napig teljes meggyőződéssel, hogy a bevándorlás Európának hasznos lehet, nem megállítani kell, hanem jobban megszervezni. Nemcsak Orbán Viktor, hanem például Sebastian Kurz is azt javasolta már évekkel ezelőtt, hogy a külső határokat meg kell védeni, a migránsokat pedig még Európa határain kívül meg kell állítani, és ott válogatni szét a gazdasági migránsokat és a menekülteket. Három év tapasztalata teszi nyilvánvalóvá minden józan ember számára, hogy nincs más megoldás: onnantól, hogy a menedékkérők Európa területére lépnek, nincs megállás. Az elmúlt évek európai választásai sorra hozták az olyan erők győzelmét vagy legalábbis megerősödését, akik a migráció megállításának ígéretét tűzték a zászlajukra – így fog ez történni a hét végén Olaszországban is. Talán poénból szólnak az európai választások a migrációról?

A formálódó uniós álláspont tavalyi adatok alapján tízezerre meg még tízezerre számolta ki a kötelező elosztási mechanizmus által hazánkba szánt menedékkérőket, miközben az ENSZ migrációs paktumai is a migráció menedzselésével törődnek, elvetve az olyan biztonsági intézkedéseket, mint a migránsok őrizetbe vétele.

Európában és a világban éppen akkor készítenek migrációpárti, nemzeti szuverenitást sértő szabályozásokat, amikor az előrejelzések beláthatatlan mértékű afrikai migrációra figyelmeztetnek. Súlyosan téved, aki azt hiszi, a közeljövő kőkemény csatáiban elég lesz lavírozni. Nem a migráció az egyetlen problémánk, és nem is várható el, hogy az emberek annak tekintsék, de fel kell ismerni, hogy európai szintű sorskérdésről van szó. Csak kiérdemelt, biztos felhatalmazással lehet a küzdelemnek nekimenni. A felelősség óriási. Ahogyan a tét is az.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125895