Kormányinfó

Lázár: Vagy Orbán, vagy Soros emberei alakítanak kormányt

2018. március 1. 15:47

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékozatóján beszélt a kormány ENSZ-hez benyújtott javaslatáról, az Alkotmánybírósághoz benyújtott kérelméről, arról, hogy a kormány vállalja az ukrán nacionalisták által megtámadott KMKSZ ungvári székháza felújításának költségeit, és szóba került a választások tétje is.

Lázár János szerint az április 8-i parlamenti választás után két lehetőség van: vagy Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Soros György emberei alakítanak kormányt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a választás arról szól, hogy „meg tudjuk-e védeni Magyarországot a bevándorlástól”. Lázár János szerint az elmúlt években a Fidesz-KDNP megtett mindent az ország megvédéséért, a nemzeti érdek képviseletéért.

A politikus kitért a vasárnapi hódmezővásárhelyi –  az ellenzék által támogatott jelölt, Márki-Zay Péter győzelmét hozó – polgármester-választásra is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a versengés ideje véget ért, most az együttműködés ideje következik. A helyi Fidesz kész részt venni a városépítő munkában –  mondta a térség országgyűlési képviselője, a város volt polgármestere.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:  a kormány 12 pontos javaslatot tesz az ENSZ asztalára a migrációval kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a bevándorlás rossz, s mindenkinek ott kell segíteni, ahol él. A kabinet a 12. pontban azt javasolja, hogy az ENSZ ne vezessen be kötelező előírásokat tagjainak a bevándorlással kapcsolatban. 

A miniszter felhívta a figyelmet a NATO előrejelzésére, amely szerint 2020-ig 60 millió ember indul meg Európa felé, vagyis Nyugat-Európa bevándorlóövezetté válik.

Lázár János elmondta azt is, hogy az Alkotmánybíróságtól kért állásfoglalást a kormány a bevándorlás kérdéséhez kapcsolódóan. Arra vár választ a kabinet: lemondhat-e a nemzetközi jogban az államiság tartópilléreiről, azok képviseletéről. Négy kérdésben kérik az alaptörvény értelmezését az Ab-től, hogy tudják, a menekültüggyel kapcsolatban mekkora a mozgástér, jóváhagyhatja-e a kabinet például azt, hogy embereket telepítsenek az országba . 

A magyar kormány nem hagyhatja, hogy akár csak egyetlen magyart is megfélemlítsenek Kárpátalján – jelentette ki Lázár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért támadás ügyében. Egyben megerősítette, hogy a kabinet úgy döntött, biztosítja a székház helyreállításának költségeit. Lázár János közölte: a kormányt aggodalommal tölti el, hogy egy hónapon belül ez már a második olyan súlyos atrocitás volt, amelyet magyar sérelemre követnek el Kárpátalján.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125920