Komcsik és bolsik

2018. március 1. 08:10

Gazda Albert
Magyar Nemzet

A migránsokra, Brüsszelre és az agg milliárdosra azért volt szüksége Orbán Viktornak, mert hosszú ideig nem volt masszív itthoni ellenfele.

„A korábban mindenhatónak vélt sorosozás állítólagos fideszes letekerésének van egy eddig nem nagyon elemzett vonatkozása is. A migránsokra, Brüsszelre és az agg milliárdosra azért volt szüksége Orbán Viktornak, mert hosszú ideig nem volt masszív itthoni ellenfele, amelyet veszélyesnek láttatva pontosíthatta volna önmaga pozícióját, illetve félelmetesnek minősíthette volna a bármikori választások tétjének súlyát. Az olyan ellenség ráadásul pompás ellenség, amely valójában vagy nem létezik, vagy ha igen, nem úgy. Nincs ezen mit magyarázni: a migránsok nem akarnak idejönni, Brüsszel nem óhajt bennünket elpusztítani – sőt végső soron sikeresen gazdagítja Tiborcz »Elios« István kormányfővőt és a hasonszőrűeket –, és Soros György is hiába pattintaná ki Orbán Viktort a miniszterelnöki székből, hiányoznak hozzá a politikai eszközei. Nincs neki kivel nyernie Magyarországon, azok az erők, amelyeket egykoron a keblén melengetett, részint eltűntek a semmibe, részint az anyjuk sem ismerne rájuk. (Csak hogy ne menjünk messzire a Fidesztől.)

Hódmezővásárhely azonban hirtelen bebizonyította, hogy a fantáziák birodalmának rémalakjait óránként felrajzolni az égre nem annyira hatékony eljárás. Meg azt, hogy az emberek egy jelentős részének elege van a helyi kiskirályságokból és magából a kurzusból is. De még meghatározóbb a harmadik momentum. Márki-Zay Péter friss polgármester független mivoltával együtt is nyilvánvalóvá vált: ha az ellenzéki akaratokat sikerül okosan becsatornázni, az erőt jelenthet, és nem is akármilyet.

Innentől kezdve bár a tét tartalmilag maradhat, ami volt, adja magát, hogy elsősorban az ellenfél, valamint a stílus is korrigáltassék. Az orbánizmus nem tűnik el, csak átalakul újfent. Annyiszor megtette már, hogy most sem fájhat a száznyolcvan fokos fordulat. A képlet mélységesen egyszerű. Miként a miniszterelnök már hétfőn megfogalmazta, az a kérdés, hogy bevándorlóország leszünk-e vagy sem. Ám aki azzá tenné hazánkat, az mostantól nem annyira Soros, mint amennyire a DK-tól a Jobbikig terjedő szivárványkoalíció. Hogy ilyen nincs, nem számít. Hogy senki nem bontaná le a kerítést, még kevésbé számít. Hogy kik ezek a maguk különbözőségében, és mit képviselnek, az számít a legkevésbé. A sulykolás folytatódik, hullanak az égből a központi ukázok. A paródiamédia cikkeiben, a nyilatkozatokban, a közösségi oldalra kirakott bejegyzésekben – akár politikusok, képviselőjelöltek, akár aktivisták követik el, osztják tovább – gyakran betűnyi eltérés sincs. A bolsevik propagandagépezet üzemszerűen működik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125893