Koca nácivadászok

2018. február 22. 09:11

Pilhál György
Magyar Idők

Wass Albert 12 ezer zsidó ember életét mentette meg a német deportálásoktól. Még saját házában is bújtatott családokat. Ez valahogy elkerülte a Wiesenthal-csapat figyelmét.

„Kifogyván az ellenségből, a nácivadász Simon Wiesenthal Központ igazított tevékenységi körén, ezentúl azt fogja megmondani, kikre/mikre emlékezhetünk és kikre/mikre nem. Minap például felszólította a román hatóságokat, járjanak el a háborúsbűnös-kultusz felélesztési kísérleteivel szemben. Arra hivatkozva kérte ezt, hogy Nagyváradon nemrég filmvetítéssel emlékeztek az erdélyi Wass Albertre, születésének 110., halálának 20. évfordulója alkalmából.

(Itt jegyzem meg: az író műveinek leghívebb tolmácsolója a szintén nagyváradi Kiss Stúdió Színház. A negyedszázada alapított minitársulat – Kiss Törék Ildikó és férje, a két éve elhunyt Varga Vilmos – Wass-összeállítása, az Üzenet az otthoni hegyeknek megszámolhatatlan könnyes-fergeteges sikert aratott.)

Wiesenthalékat zavarja az író. Ez azért is különös, mert gróf Wass Albert, aki 1943 őszén a 9. magyar kir. lovasságnál zászlóaljparancsnokként részt vett a világháborúban, egy darabig cionista aktivistákkal is szövetségben állt: 12 ezer zsidó ember életét mentette meg a német deportálásoktól. Még saját házában is bújtatott családokat. Ez valahogy elkerülte a Wiesenthal-csapat figyelmét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125528