Összefogtak Amerika kormányzói a fegyvervásárlás szigorításáért

2018. február 22. 22:23

Négy állam kormányzója csütörtökön úgy döntött, nem vár Washingtonra, hanem inkább közösen hoznak intézkedéseket a fegyvervásárlás szigorítása érdekében.

 

Négy amerikai szövetségi állam kormányzója összefog a fegyvervásárlás szigorítása érdekében. New Jersey, New York, Connecticut és Rhode Island államok kormányzói csütörtökön úgy döntöttek, hogy nem várnak Washingtonra és a szövetségi törvényhozásra, hanem – a klímavédelem ügyében már bevált laza koalícióban – közösen hoznak intézkedéseket a fegyvervásárlás megszigorítására. 

A négy kormányzó mindegyike – Phil Murphy, Andrew Cuomo, Dan Malloy és Gina Raimondo – demokrata párti politikus, és amikor tavaly Donald Trump elnök bejelentette, hogy Washington kivonul a párizsi klímaegyezményből, ugyanők hozták létre a már érvényben lévő klímavédelmi intézkedések megőrzésére a Klímavédelmi Szövetséget. 

A kezdeményezés bejelentésekor Andrew Cuomo, New York állam kormányzója leszögezte: „inkább saját kezünkbe vesszük a dolgokat, mintsem arra várjunk, hogy a szövetségi kormány észhez térjen”. Gina Raimondo, Rhode Island kormányzó-asszonya hozzátette: „a gyermekek Floridában és szerte az országban megmozdultak, és ez nem meglepő. Mi kényszerítettük őket erre, mert a megválasztott politikusok Washingtonban évek óta elhárították a feladatot”. 

A négy kormányzó megegyezett abban, hogy – a szövetségi ellenőrzési adatokon kívül – megosztják egymással információikat, az államhatárokon kívül is követik a megvásárolt fegyverek „útját”, és regionális társulást hoznak létre, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és közösen dolgozzanak ki oktatási intézményeket érintő javaslatokat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125578