A magántulajdon csodája

2018. február 22. 08:22

Add valakinek egy kopár szikla biztos tulajdonjogát, és kertté változtatja azt; adj neki bérbe kilenc évre egy kertet, és az sivataggá lesz.

2018. február 22. 08:22
Arthur Young

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Add valakinek egy kopár szikla biztos tulajdonjogát, és kertté változtatja azt; adj neki bérbe kilenc évre egy kertet, és az sivataggá lesz.”

Arthur Young: Travels, during the years 1787, 1788 and 1789 (1792)

 

Arthur Young (1741-1820) konzervatív brit író, mezőgazdasági reformer. A francia forradalom elveit elutasította, több máig is jelentős mezőgazdasági újdonság feltalálója, a végletekig hitt a magántulajdonban. Véleménye szerint „a tulajdon csodája arannyá változtatja a homokot”.

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. február 23. 05:40
Huhh, de teljes butaság ez a gondolatmenet. Leírom, mi a hibája. Ahhoz, hogy valaki profi módon végezzen egy tevékenységet (pl kertművelést), ahhoz nem saját tulajdonjog kell, hanem PROFI TUDÁS, ez bármilyen meglepő is, így van. TUDÁS kell hozzá. A tudás megszerzéséhez pedig két dolog kell: egy gyakorlás. Kettő: alárendelődés a tanítómesternek. Aki nem rendeli magát alá és nem gyakorol, az nem fog eljutni a tudásra. A gyakorláshoz pláne biztos, hogy egyáltalán nincs szükség saját tulajdonra, gyakorolni bármivel lehet, ami felkészít a tudás elsajátítására. Mikor fog eljutni valaki profi szintre? Amikor már a gyakorlatot is profi módon képes kivitelezni, amihez, ismétlem, egyáltalán nem szükséges saját tulajdon, bárkinek a tulajdona lehet az, amivel valaki gyakorol. Ebből pedig az következik, hogy akkor profi valaki, ha bárkinek a tulajdonával is profi módon bánik, tehát ha a bérelt dologgal (földdel) is profi módon bánik. Maga a tulajdonjog sokadrangú kérdés, a fontos kérdés a T-U-D-Á-S. Tudás nélkül nem működik semmi, tudással viszont bárhol, bármin képes profi "előadást" bemutatni az, aki rendelkezik a tudással. Például Arany János, mint profi költő, képes volt profi szintre felhúzni Madách művét. Az nem számít, hogy maga az alapötlet nem az övé, akkor is ugyanolyan profizmussal járt el, mintha a saját szövegéről lenne szó. Egy profi szerelő bárkinek az elromlott holmiját profi módon megszereli. És ezt kár is sorolni, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a teljesítményeket nem a tulajdonviszony befolyásolja, hanem a T-U-D-Á-S.
Phötön
2018. február 22. 22:52
Hú, de idegfeszítő téma! Lerágom a körmeimet.
szekula
2018. február 22. 18:46
Pontosan. Ezért kell tulajdont ADNi mindenkinek. Ez a kommunizmus alapötlete épp.
Hurka
2018. február 22. 16:51
A mai mezőgazdasági technika mindenből sivatagot csinál pár évtized alatt. A jelenlegi földek szervesanyag tartalma a 7-8 %-os szintről 1-2 %-ra csökkent. Gyakorlatilag műtrágya nélkül már nem lehetne rajtuk termelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik