Egyszeregy

2018. február 21. 17:03

Nem adhatom fel a magyar nemzeti eszmét, amíg élek és írok.

2018. február 21. 17:03
Márai Sándor

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„S minthogy ennek a nemzetnek különös, távol-keleti, magányos nyelvén vagyok író, s tudom, hogy soha idegen nyelven teljes értékű sort nem tudok leírni – nem éppen a képességek hiánya miatt, egyszerűen csak, mert az író az anyanyelv légkörén kívül hűdött és nyomorék, dadogó lény! –, nem adhatom fel a magyar nemzeti eszmét, amíg élek és írok. Ez az egyszeregy számomra. Lehet, hogy nincs igazam, de nem tehetek mást, hinnem kell a nemzeti egyéniségek jogosultságában, a nagy egységek korszakában is, máskülönben feladtam a létezés és a szellemi munka értelmét.”

Márai Sándor: Hallgatni akartam. Budapest: Helikon, 2015, p. 37.

 

Márai Sándor (1900-1989) magyar író és költő, a huszadik század magyar prózájának nemzetközileg is kiemelkedő alakja. Polgári származású író, Kassán született, majd Budapesten, Lipcsében és Berlinben élt és dolgozott. 1948-ban – Lukács György szimbólum értékű megsemmisítő kritikája után – örökre elhagyta Magyarországot, és Olaszországban, majd később az Egyesült Államokban telepedett le. Önkezével vetett véget életének, hazájába soha nem tért vissza.

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2018. február 21. 22:36
Márai nemzeti liberális volt, a mostaniak pedig nemzetetlnek.
zakar zoltán béla
2018. február 21. 19:29
A nyelv, a szép magyar nyelv, mely százezernyi szavával mindenre képes, mindent kifejez. Ezernyi ízével: Losonctól Nógrádig, Brassótól Bucsuig, Ungvártól Szabadkáig fűszerezi életünket. A szép magyar nyelv, mellyel vidáman játszhatsz, Aranytól Dsidáig, Kodálytól Bartókig. A komoly magyar nyelv, mely hangszere a tudománynak.Bolyai-Teller. A szivárványos magyar nyelv, mely Csontvárynak és Makovecznek ugyanúgy étke. A szép magyar nyelv, melyet manapság sokan elárulnak! A szép magyar nyelv, mely ennek ellenére él és virul, csak keresni kell forrását...2103-ban a szép magyar nyelv, mely még ismerni fogja Kölcsey ódáit. A szép magyar nyelv, mely a nyelvtörőket helyükre teszi! (((((S lám süllyesztőben Krisztiánok és Orsolyák...))))
Sörgyári megálló
2018. február 21. 18:01
Szerencsére visszatért hazájába, diadalittasan, az én polcomon van belőle legalábbis.
balbako_
2018. február 21. 17:26
Pedig Márai a kor értelmezése szerint világpolgár volt, most szélsőjobboldali, nacionalista, populista EU gyűlölő lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik