Egyszeregy

2018. február 21. 17:03

Márai Sándor
Napi Maxima

Nem adhatom fel a magyar nemzeti eszmét, amíg élek és írok.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„S minthogy ennek a nemzetnek különös, távol-keleti, magányos nyelvén vagyok író, s tudom, hogy soha idegen nyelven teljes értékű sort nem tudok leírni – nem éppen a képességek hiánya miatt, egyszerűen csak, mert az író az anyanyelv légkörén kívül hűdött és nyomorék, dadogó lény! –, nem adhatom fel a magyar nemzeti eszmét, amíg élek és írok. Ez az egyszeregy számomra. Lehet, hogy nincs igazam, de nem tehetek mást, hinnem kell a nemzeti egyéniségek jogosultságában, a nagy egységek korszakában is, máskülönben feladtam a létezés és a szellemi munka értelmét.”

Márai Sándor: Hallgatni akartam. Budapest: Helikon, 2015, p. 37.

 

Márai Sándor (1900-1989) magyar író és költő, a huszadik század magyar prózájának nemzetközileg is kiemelkedő alakja. Polgári származású író, Kassán született, majd Budapesten, Lipcsében és Berlinben élt és dolgozott. 1948-ban – Lukács György szimbólum értékű megsemmisítő kritikája után – örökre elhagyta Magyarországot, és Olaszországban, majd később az Egyesült Államokban telepedett le. Önkezével vetett véget életének, hazájába soha nem tért vissza.

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125500