A teória haszna és kára – Egy rektor naplója II.

2018. február 21. 10:23

A modern tudomány lenézi a józan észt.

2018. február 21. 10:23
Lánczi András
Lánczi András
Mandiner

Lord Acton (1834-1902) a 19. század egyik legnagyobb gondolkodója, történésze több híressé vált bölcsesség szerzője volt.

Például ezé: „The accomplice is no better than the assassin; the theorist is worse.”(A cinkos nem jobb, mint az orgyilkos; ennél is rosszabb a teoretikus.) A modern politikát sokan úgy fogják fel, mint valami tervet, projectet, egy eszme megvalósítását. Aki nem így gondolja, az érteni fogja Acton éles mondatát is.

Sok ember szeretne teoretikus magasságokba emelkedni. Ami helyénvaló a természettudományban, az igen kártékony vagy egyszerűen mihaszna lehet az emberről szóló tudományokban. Egyszerűen azért, mert az emberről szóló teóriák, ha politikailag akarják őket használni, könnyen könyörtelen, emberellenes fegyverré válhatnak; jobb esetben csak a józan ész cáfolatára vállalkozó haszontalan, alattomosan rongáló intellektuális játékszerek.

A modern tudomány lenézi a józan észt, ezért a teória valódi ellentéte a józan ész és nem egy másik teória.

 

Borítókép: Krč Viktor​

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2018. február 21. 21:10
A modern baloldaliak feltűnően nem értik miért nincs köze a “tudományuknak” a józan észhez...
Geo
2018. február 21. 18:42
Önkritika?
Hurka
2018. február 21. 16:53
A megismerés végtelen, tudás végtelen, világ végtelen, tudomány tud valami végest, a föld véges, élet véges. A véges nem abszolút, tanuljon több szerénységet.
Zokni
2018. február 21. 15:40
"A modern tudomány lenézi a józan észt, ezért a teória valódi ellentéte a józan ész és nem egy másik teória." Ez mi!? Legyünk tudományosak! (No nem Lánczi módra...) Egy (mindenképpen általános) iskolai óra: -Tanár: "Ismételjünk a múlt óráról! Mi az, hogy "józan ész"? Határozzuk meg előbb, és aztán vonjunk le következtetéseket a tudományhoz való viszonyáról! ...Mondjuk... Mondjuk... hm. Lánczi! Mit csinálsz a pad alatt? Jaj... Inkább válaszolj!" - Lánczi: "...hát, izé, hogy egy meg egy az kettő?" - T.:"Helyes! Nem valami egzakt, de helyes. És miről ismerszik meg?" - L.:"Hogy végső soron azonos a tudományos ész következtetéseivel?" - T.:"Így van. Szerencséd. És gombold be a sliccedet..." (Sajnos elfelejtette.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik