Buli van

2018. február 20. 06:42

Egyetlen kérdést biztosan eldöntött a bulinegyedes népszavazás: a politikusok semmilyen körülmények között nem spórolhatják meg a gondolkodást és a cselekvést.

2018. február 20. 06:42
Szabó Zsolt
Magyar Nemzet

„Egyetlen kérdést biztosan eldöntött vasárnap az érvénytelen erzsébetvárosi bulinegyedes népszavazás: azt, hogy a politikusok semmilyen körülmények között nem spórolhatják meg a gondolkodást és a cselekvést. Amiért valójában megválasztottuk őket, legyenek bár kormánypártiak vagy ellenzékiek. Legyen szó akár a VII. kerületiek nyugalmáról, akár a 3-as metró akadálymentesítéséről, akár a Római-part árvízvédelméről – hogy csak néhány népszavazási kezdeményezést említsünk a közelmúltból. Az elmúlt években a helyi népszavazási akciók közül a mostani jutott el a végkifejletig, azaz a voksolásig. Sokan csodálkoztak is, hiszen a fideszesek az elmúlt négy évben úgy rettegtek a népszavazásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől. Kivéve persze az országos politikai bevétel reményében saját maguk által elrendelt referendumot, vagy a hasonló célú nemzeti konzultációt. Bár a 2016-os kvótanépszavazás ugyanúgy érvénytelen lett, mint a bulinegyed kocsmáinak éjféli zárórájáról szóló, előbbit a hatalom – a 40 százalékot éppen meghaladó részvétel, valamint a kívánt »nem« szavazatok elsöprő, 98 százalékos többsége miatt – »politikailag érvényesnek« nyilváníthatta.

Nem mondható el ez a Belső-Erzsébetváros égető gondjainak ügyében tartott referendumról, amire az erzsébetvárosi választók 16 százaléka sem ment el. Bár a vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti zárvatartását igenlők csaknem kétszer annyian voltak, mint a nemmel voksolók, sokat mond, hogy a »győztesek« a több mint 43 ezer erzsébetvárosi választópolgár 10 és fél százalékát sem teszik ki. Nem csoda, hogy a népszavazás kiírását ténylegesen kezdeményező önkormányzat nevében Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere a Magyar Nemzetnek azt mondta: az érdektelenség miatt az eredmény semmire sem kötelezi őket. Tehát semmiképpen sem lesz éjféli záróra. Ellenben – mondta a kormánypárti politikus – a bulinegyedben élők akaratát igenis figyelembe veszik. Tervezik, hogy újabb javaslatcsomagokat készítenek az estétől reggelig tartó mulatozás által keltett zajok, szagok enyhítésére, az éjjel-nappali buli következményei, a térdig érő mocsok rendszeres eltüntetésére, a drogárusítás, prostitúció kiszűrésére, a világörökségi terület épületeinek védelmére. Nem sikerült tehát a döntés felelősségének az áthárítása, és az is látható, hogy a téma a másfél év múlva esedékes önkormányzati választáson sem hoz sokat senki politikai konyhájára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. február 20. 12:06
"Áthárítás", mondja LaleeS'lé fagyinyalója-"MN"
Greffiti
2018. február 20. 07:19
Számomra eldöntötte azt is, hogy az ott lakók még arra is lusták, hogy a saját nyugalmuk érdekében elmenjenek szavazni. A vidéki csak legyint: here népség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik