Német lap: Jobbik elleni manőver lehet a „Stop Soros”

2018. február 20. 16:45

A „Stop Soros” törvényjavaslat-csomag csupán egy Jobbik-elleni manővert takar – véli a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője, aki szerint Orbán Viktor elhagyja a demokrácia útját.

2018. február 20. 16:45

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap kommentárban és egy összeállításban foglalkozott Magyarországgal keddi számában.

Az Orbán réme című kommentárban a szerző, Reinhard Veser kiemelte, hogy 2015-ben, a menekültválság kezdetén fel lehetett fedezni egy „racionális magot” Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a migrációról, a társadalmak befogadóképességéről és az EU külső határának biztosításáról szóló kijelentéseiben, és lehetett róla tárgyilagos vitát folytatni. „Ennek azonban vége, és az az eljárás, ahogyan a miniszterelnök azóta eszközként felhasználja ezt témát, megerősítésként hat mindazok számára, akik mindig is minden rosszat el tudtak képzelni róla” - írta a FAZ szerzője, hangsúlyozva, hogy nem lehet vitát folytatni az olyan „összeesküvés-elméletekről”, mint „a +Soros terv+”, amely „nemcsak groteszk, hanem a hangsúlyos antiszemita utalásaival teljességgel elfogadhatatlan”. Hozzátette, hogy Orbán Viktor ezzel a „rémmel” indokol a civil szervezetek ellen egy törvényt, amely Magyarországot a Vlagyimir Putyin Oroszországában uralkodó állapotok felé tereli. Orbán Viktor ezzel „elhagyja a demokrácia útját” – áll a FAZ kommentárjában.

Manőverek

A lap A taktikai manőverek bajnoka címmel közölte Stephan Löwenstein összeállítását, amelyben a szerző kiemelte, hogy Orbán Viktor a szabadság és a demokrácia védelmezőjeként ünnepeltette magát a Kereszténydemokrata Internacionálé budapesti tanácskozásán, azért is, hogy elterelje a figyelmet gondjairól. 

A „Stop Soros” törvényjavaslat-csomaggal kapcsolatban kifejtette: vannak arra utaló jelek, hogy a tervezetek szigorítása „ahhoz vezet, vagy akár azt szolgálja”, hogy a kétharmados támogatást igénylő csomag ellenzéki támogatás hiányában egyelőre elbukjon a törvényhozásban. Nem kell nagy fantázia annak kitalálásához, hogy ebben az esetben mi lehet a kormányzati kommunikáció iránya: a Jobbikot „Soros ügynökeként és a tömeges migráció támogatójaként” állítják majd be – írta a FAZ szerzője, megjegyezve, hogy az ilyen taktikai manőverekben senki sem tudja egykönnyen felülmúlni a magyar kormányfőt.

A migráció mint fő kampánytéma ügyével kapcsolatban a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor táborában „mantraszerűen” emlegetik, hogy nem fordulhat elő többé a 2002-es eset, amikor a Fidesz a miniszterelnök népszerűsége és a  jó gazdasági helyzet ellenére elveszítette a  választást. 

Most is „van a levegőben” egy téma, amely szorult helyzetbe hozhatja Orbán Viktort, méghozzá a korrupciós vádak témája, amely korábban a Fidesz népszerűségének csökkenéséhez vezetett. Erre rendszeresen kampányokkal, törvényekkel, éles hangvételű politizálással reagáltak, és 2015-ben megtalálták a „nyerő témát”, a migrációt – írta a Stephan Löwenstein, kiemelve, hogy ezúttal a kormányfő környezetét is érintik a vádak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2018. február 21. 21:47
"... fel lehetett fedezni egy 'racionális magot' Orbán Viktor ... kijelentéseiben, és lehetett róla tárgyilagos vitát folytatni ..." Érdekes, akkor mintha nem ezt mondták volna róla és meg sem próbáltak "tárgyilagos vitát folytatni", helyette ugyanezeket a baromságokat mantrázták, mint ez a hülye most. Mindegy, az a lényeg, hogy így az a német is tudomást szerez Orbán akciójáról, aki csak a soros-uralta médiából - ami ott 99% lehet - tájékozódik. Ha csak egy kicsit is utánanéz, rájöhet, hogy mekkora a baj. Akkor pedig mehet a mutti is Shulz után a levesbe.
fogd a pénzt és kuss
2018. február 21. 09:14
hogy hagyhatja el a demokrácia útját, mikor diktátor? :-) kicsit össze vannak keveredve ezek a németek.... mondjuk nem is csodálom.
tevevanegypupu
2018. február 21. 08:18
Atyavilág..a zsidók védik Vonát..Löwenstein, Löwenstein, de nagy marha maga.
szancso
2018. február 21. 03:52
Ezek az u.n. újságírók a mai napig názi pártnak nevezik az AfD-t, már kezdik kikezdeni Kurzot is, de hirtelen megvilágosodtak, és rájöttek, hogy hoppá, tévedtünk, a Jobbik az nem egy szélső jobbos párt, az magában hordozza a demokrácia összes jóságát, az európai értékeket, ügyel az egyensúlyra, stb., stb. Én továbbra is Udo Ulfkotténak hiszek, neki volt 17 éve belülről megélni ezeket az embereket. A FAZ egyetlen néven nevezett "újságírója" sem perelte be, ezen el lehet gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik