Hol a boldogság?

2018. február 20. 20:10

Itt van tehát a nagy román paradoxon: bár a csapból is az folyik, hogy egyre magasabbak a bérek, egyre jobban élünk – a valóságban egészen mást érzékelünk.

2018. február 20. 20:10
Farkas Réka
Háromszék

„Egyre boldogtalanabbak Románia lakói, a szédületesnek nevezett gazdasági növekedés dacára az ország egy év alatt 16 helyet esett vissza a gazdasági mutatók alapján összeállított boldogtalansági világranglistán – állapították meg a Bloomberg közgazdászai. A nyomorultsági vagy elkeseredettségi index mutatóit a munkanélküliségi ráta és az infláció szintje alapján állítják össze.

Itt van tehát a nagy román paradoxon: bár a csapból is az folyik, hogy egyre magasabbak a bérek, egyre jobban élünk – a valóságban egészen mást érzékelünk. Egyes fizetések emelkedtek ugyan, de az árak vágtába kezdtek, s állandósulni látszik a bizonytalanság. Egyre többen érzékelik a már megvalósított reformok áldatlan hatását, nő az aggodalom a beígért újabbak miatt. Az adóreform például sok jót nem hozott – talán csak a honatyák kivételek, akiknek legalább 800 lejjel nőtt a bérük –, annál több az áldozata. Csak így utólag derül ki (miért is számoltak, elemeztek volna előre kidolgozói?), hogy jelentősen kevesebbet kapnak a részmunkaidősök, a betegszabadságon levők vagy éppen a kismamák. S ha eddig csak az alkalmazottaknak kellett lesniük, miként érinti őket a nagy kormányzati hókuszpókusz, immár a nyugdíjasok is aggódhatnak, ugyanis még az idei év vége előtt lecsap rájuk a nyugdíjreform. Ígérik ugyan, hogy senki öregkori járandósága nem lesz kisebb, de ugyanezt eljátszották tavaly is, és a végeredmény: a munkavállalók 20–25 százaléka megcsappant pénztárcával került ki a nagy szociáldemokrata ámokfutásból. Láttuk már, milyen az, hogy amit nyersz a réven, elveszíted a vámon, ha az emelést (sőt, még többet) elviszi valamelyik frissen kitalált vagy átszabott adó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kandeláber
2018. február 21. 18:47
Ehhez képest az itteni -magyarországi - ballibák már évek óta "bezzegromániáznak"...
bunko_jobbos
2018. február 21. 09:37
Hülyeség a megközelítés. Ugyanis a személyes tapasztalatok fontosak, de a statisztikákon kell lenni a fél szemünknek. Jó példa, mikor a jobbikos haverom mondta, hogy tuti a Jobbik 2/3-a. Miért? Megkérdezett a rockkocsmában mindenkit és ott mindenki a Jobbikra szavazott. (Ugyanez volt a helyzet egy fideszes ismerősömmel 2006-ban.) Igenis fontosak a számok, csak persze jól kell azokat értelmezni.
balbako_
2018. február 21. 06:17
Bezzeg ország problémái.
triumphator
2018. február 20. 20:44
Progresszív, többkulcsos jövedelemadót nekik! Az ma az igazán européer módi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik