Ezerkilencszázhatvannyolc (1.)

2018. február 20. 08:50

Prága és Párizs a világot irányító szuperstruktúra tesztje, hogy Európa nyugati és keleti felének egy-egy országa szociokulturális értelemben készen áll-e „liberális világforradalom” befogadására.

2018. február 20. 08:50
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„És most már visszatérvén a számunkra közvetlenebb hatást gyakorló európai történésekre, a »csapda« lehetne a kulcsszó Prága és Párizs esetében is. Ahogy már említettem, mindkettő »csinált forradalom«, a világot irányító, ám persze »nem létező« szuperstruktúra tesztje azzal kapcsolatban, hogy Európa nyugati és keleti felének egy-egy fontos országának népe szociokulturális értelemben készen áll-e már a »liberális világforradalom« vívmányainak a befogadására.

Vagyis hogy a tradicionális értékek szisztematikus leépítése és szétroncsolása elérte-e már azt a kritikus szintet, amely lehetővé teszi a globális minimálén, a konzumidióta, az engedelmes munka- és fogyasztóerő »állatok« sorozatgyártásának beindítását Európa mindkét felén. Taktikailag persze volt némi különbség is e tesztsorozatban. A közép-európai térben egy elég misztikusnak látszó, máig sem feltárt, tizenkét éves periodicitás látszódik a »csinált forradalmakkal« kapcsolatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2018. február 21. 07:30
Kedvelem Bogár Lászlót. Jórészt azért, mert hasonlítunk abban, hogy rekordidő alatt tudunk komplex konteókat összeállítani. Igen, a konteo hasznos. Konteo építésre szükség van. Csak arra nincs, hogy el is higgyük. Nekem 17 másodperc a rekordom konteo építésben. Sztem Bogár úrnak sikerült 10 másodperc alatt is lefutni ezt a "távot". Én azért vagyok lassúbb, mert néha---de tényleg csak néha- a tények megzavarnak és kilógnak a konteómból, és időbe telik megtalálni az indokát annak, hogy a tényt figyelmen kívül hagyjam. Bogár úr ebben sokkal rutinosabb. Egyszerűen a tényt megmásítja - "az nem úgy volt" - és mindjárt minden illeszkedik. Nem vitás, hogy a 68-asoknak van köze a mai neoliberrált jelenségekhez, mintegy alap hivatkozásokat szolgáltatnak hozzá. De azért Jan Palach-ot, Bauer Sándort ebbe nem keverném bele. Mint ahogy nem sorolnám a mai értelmezés szerinti 68-asok közé mondjuk Mick Jaggert, Jimi Hendrix-et, Janis Joplint, vagy Jim Morrisont sem. Szerintem, ha Hendrix feltámadna, elsőként a Cohn-Benditek fején verné szét a gitárját. Nopláne Jim Morrison! Szétrúgná a valagukat. Merthogy nagyon átlátszó, hogy a neoliberálisok valójában a 68-asok által támadott establishment szekerét tolják. A leggusztustalanabb kiszolgálói a globális monopolkapitalizmusnak. Szumma szummárom: a mostani neoliberráltaknak kevesebb közük van 68-hoz, mint Berijának, vagy Apró Antalnak a Kommunista Kiáltványhoz.
bélabácsi
2018. február 20. 20:50
Lacikám, úgy tűnik, a hülyék nem okosodnak meg az írásaidtól. Nem, baj nem is nekik írsz.
Skageröge
2018. február 20. 18:51
Bogár a '68-as típusok egyikének etalonja. Mindent az akkori neomarxistáktól vesz, csak egy ideje átszínezi a hozadékot szakralista-jobbra, de hát az amerikai trockistákból is neokonok lettek azóta, egyikből-másikból paleokonok is. A '68-as evangéliumok egyike, a Marcuse-féle Az egydimenziós ember körvonalazta először a konzumkulturális liberálfasizmus fogalmát, csak a fogalom azóta átkerült jobbra. Rudi Dutschke nevű bősz nyugatnémet radikálbalos kifejtette, hogy a szovjet és az amerikai birodalom kétoldalról felőrli a német néplelket és általában az európai néplelkeket. Meg aztán a hippik az ő Jézusukkal, Buddhájukkal, tarisznyáikkal, meg az ős India népi hangszereivel...Most meg van képe azt hirdetni derék gurunknak, hogy '68 a mammonikus illuminátusoké volt, ellenben '68 kritikája a mindég igazmagyar Bogáré, aki valami egészen más. Na nem: Bogár örök, javíthatatlan '68-as, akárhogy tekereg is nála a nézetképlet.
Hurka
2018. február 20. 16:41
Proletarizálódás és a globalizálódás folyamatos, csak az 1-2 % gazdagszik. Aki ezzel szembemegy az reakciós, rasszista, populista, anti....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik