Haszon és kellemvágy

2018. február 19. 17:17

Az emberiség legnagyobb részét csak két rugó ösztönzi; s az, ki azokat ügyesen és szerencsésen használni tudja, vele szinte azt tesz, amit akar.

2018. február 19. 17:17
Széchenyi István gróf

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az emberiség legnagyobb részét csak két rugó ösztönzi; s az, ki azokat ügyesen és szerencsésen használni tudja, vele szinte azt tesz, amit akar. E két rugó pedig nem egyéb, mint a haszon- s kellemvágy! Legyőzte az ember a tengerek hatalmát, leszállott a föld örök éjébe, vad tájakat kertekké varázsolt, lehet mondani: ’bámulandó csudákat művelt’. S vajon mi volt mindezek legfőbb, legmélyebb nemzőoka? Semmi egyéb, mint a haszonvágy! Ezernyi utazó lakja Itália világos legét, Páris úgyszólván az egybejövők s látogatók pénzeiből épült. Spaa, Brighton, Bath stb. pezsegnek a lakosokat módtalan gazdagító idegenektől. S vajon ennek megint mi a valódi s legmélyebb oka? S így ki a haszon s kellem reményét, sőt bizonyosságát elő tudja állítani, embertársai nagy részét oda csábítja, hova neki tetszik.”

Széchenyi István: Világ. Pest: Landerer, 1831, p. 343-344.

 

Gróf Széchenyi István (1791-1860) a legnagyobb magyar.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. február 20. 03:16
Kinek van szüksége arra, hogy csábítgassák? Széchenyi idejében ki tehette meg azt, hogy világutazgat? És aki megtette, mit ért el vele? Ekkoriban volt világutazó a képzeletbeli Anyegin. De minek?
Einar
2018. február 19. 19:19
"Lehetnek ennélfogva zagyvalék népek, minden nemzeti jellem és alkotmányos formák nélkül igen boldogok." "Alkotmányos szabadság, felemelkedett nemzetiség a' mí elemünk, ez azon kutfő, mellybül mindennek folyni kell."
kulalak
2018. február 19. 18:23
Pénz és presztízs. De ő mennyivel szebben mondta anno. :)
Harangláb
2018. február 19. 18:12
Szeretem Széchenyit. Világos, okos gondolatok és veretes nyelvezet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik