MNB: A GDP 72,1 százalékára csökkent tavaly az államadósság

2018. február 19. 09:56

Közel két százalékot csökkent az államadósság tavalyhoz képest.

2018. február 19. 09:56

A múlt év végén 27 359 milliárd forintot tett ki az államháztartás névértéken számolt bruttó konszolidált – úgynevezett maastrichti – adóssága, ami a bruttó hazai termék (GDP) 72,1 százalékának felel meg az egy évvel korábbi 73,9 százalékkal szemben – jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A nominális államadósság az elmúlt évben 390 milliárd forinttal emelkedett, amiből a devizaadósság átértékelődése 52 milliárd forintot tett ki.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az uniós módszertan szerint számolt maastrichti adósság 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 74,0 százaléka volt az egy évvel korábbi 76,0 százalékkal szemben. Az államháztartás nettó finanszírozási igénye (hiánya) 2017-ben 722 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt a pénzügyi számlák előzetes adatai szerint. Ugyanakkor a tavalyi negyedik negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 6,2 százalékát, 648 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi negyedik negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 383 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké pedig 344 milliárd forint volt, míg társadalombiztosítási alapok finanszírozási oldalról számolt nettó többlete 79 milliárd forintot tett ki.

A háztartások megtakarításai tavaly a GDP 5,2 százalékának megfelelő összeg, 1959 milliárd forint volt, 366 milliárddal több az előző évinél. Ebből a negyedik negyedévre a negyedéves GDP 7,1 százaléka 749 milliárd forintot jutott, ami 2015 eleje (első negyedéve) óta a legmagasabb összeg. Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csak a jövő hónap elején közli a negyedik negyedéves GDP nominális értékét negyedik negyedévére vonatkozó adatokhoz az MNB a saját GDP-becslését használta.

Az MNB közölte, hogy a mostani adatközléstől kezdődően, a pénzügyiszámla-statisztika keretében, kiegészítő információként közzéteszi az államháztartás Eximbankkal együttes maastrichti adósságát is. Az Eurostat módszertani döntése értelmében ez a kibővített adósság-kategória lesz a későbbiekben a magyar kormányzati szektor maastrichti adósságának fő mutatószáma. A jegybank módszertani közleménye megjegyzi, mivel a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) hitelintézetként működő pénzügyi intézmény, adatai a pénzügyi vállalatok szektorban szerepelnek az MNB statisztikáiban. Mint hozzátették azokban az időszakokban, amikor nem történt transzferként elszámolt állami tőkeemelés, az Eximbank adatainak figyelembevétele nem módosítja érdemben az államháztartás nettó pénzügyi vagyonát, illetve nettó finanszírozási képességét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. február 19. 12:58
Matolcsy-Varga-Orbán......!!!!!!!!!!!
Gyéressy Károly
2018. február 19. 12:53
Az adósság összege folyamatosan nő.
balbako_
2018. február 19. 12:15
Szép egyenletes csökkenés. De ami a fontosabb "Az elmúlt három évben Magyarország GDP-arányos nettó külső adóssága 40% feletti szintről 20%-ra süllyedt. Amennyiben kitart ez a folyamat, három év múlva eltűnne ez az állomány."
korona
2018. február 19. 11:49
Kit érdekel, hogy mennyivel tartozik az ország valahol valakiknek??? (Nekem) az a fontos, hogy 53 ledolgozott év után tisztességes nyugdíjat kapjak, mert egyesek még ennyi ledolgozatlan év után is sokkal, de sokkal többet kapnak, mint én. A tartozást nem én csináltam. Akik meg csinálták, azok meg most milliárdosok és csak egyre gazdagodnak tovább. Mi volt az az akkor annyira fontos munka, ami miatt most horribilis nyugdíjakat ön az állam a zsebükbe? Meddig nyomjuk még ennek és az előbbi rezsimeknek a szekerét, hogy a szekéren ülők kényelmesen utazzanak tovább az időben? Galád banda. Hazugok. Sírnak nekünk, amott meg mulatoznak és dőzsölnek, kastélyokat építettnek velünk nekik. Ne is hozzanak ilyesmiket közzé, hogy "mi mennyivel tartozunk"! Én nem tartozok semmivel és senkiknek. Miért adósították el ezt az országot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik