Nem lehet sikeres az ország sikeres oktatás és egészségügy nélkül

2018. február 19. 19:09

Jámbor András
Mérce

Évek óta az van, hogy Orbán Viktor évértékelőjében nem azt kell nézni, hogy miről, hanem, hogy miről nem beszélt.

„Évek óta az van, hogy Orbán Viktor évértékelőjében nem azt kell nézni, hogy miről, hanem, hogy miről nem beszélt. Idén például a miniszterelnök úgy festette fel a jó irányba haladó ország képét, hogy a korrupcióról, az oktatás, az egészségügy helyzetéről egy szót sem beszélt. Persze érthető, hiszen nagyjából az orbáni sikerességnek az is az egyenlete, hogy sikeres leszámítva a korrupciót, az oktatást, az egészségügyet (nah meg még pár dolgot), ha ezekről nem is beszélünk, akkor persze már sikeresnek is mondhatjuk.

De a helyzet az, hogy a valóságban ezeket a területek erős fokmérői egy kormányzat sikerességének. Persze az is igaz, hogy 4 év alatt nem lehet ezeket a területeket rendbe tenni, van örökség, amit Orbánék kormányzata örökölt, de nem véletlen, hogy ezekről a területekről szót sem ejtett a miniszterelnök.

Az oktatásban például nem nagyon láthatunk előrelépést, inkább hátralépést. Az orbáni csönd logikája jól igazolja, miért tüntetnek a diákok, miért elégedetlenek a tanárok ma Magyarországon.

Bár valamennyi béremelés van az egészségügyben, és EU-s pénzekből tényleg számos vidéki kórház újult meg, bizonyos betegségeknél csökkent a várólisták hossza, a gondok még mindig órásiak az egészségügyben, és semmilyen átfogó reformra nem látszik szándék a kormányzat részéről. Pedig itt nem csak átvitt értelemben van szó emberi életekről és sorsokról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125389