Zagyva maszlag

2018. február 19. 06:20

Bihari Tamás
Népszava

Április 8-án arról is dönthetünk, hogy végre függetlenek lehessünk az Orbán-klántól, és ne zsarolhassanak többé senkit.

„A nála másfél évtizeddel hosszabb élettapasztalattal és jelentős KGB-s múlttal rendelkező Vlagyimir Putyin úgy átverte a ravaszságára oly büszke magyar kormányfőt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A papíron 3 ezer milliárd forintra tervezett, de minden nemzetközi tapasztalat szerint ennél jóval drágábban elkészülő erőmű építésében 40 százalékos magyar részvételt ígért. Mára világossá vált, hogy ez közelebb lesz majd a 4 százalékhoz. A legzsírosabb falatok ebben az esetben nem Mészáros Lőrincnek, az Orbán strómanjának tartott felcsúti gázszerelőnek jutnak majd, és még csak nem is a »kötélbarát« Garancsi Istvánnak, hanem amerikai, francia és német óriáscégeknek. A maradékon pedig egyebek mellett a szinte egyedül szóba jöhető vállalatot, a Ganz gépgyárat felvásárló Roszatom rágódhat majd.

Nagyjából hasonló a séma a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítésénél is. A tender elbírálásában ott vannak a kínai szakemberek is, és Kína nem a jótékonykodásáról híres. A pekingi hitelből a legnagyobb összegek kínai cégekhez vándorolnak majd. Mellesleg Orbán azt is tudja, mennyire függ a rezsimje az uniótól: míg itthon teli szájjal »Brüsszelezik«, Brüsszelben mindent megszavaz, amit elvárnak tőle. Még lengyel barátai ellenében is, mint tette Donald Tusk esetében.

Hogy mégis mitől független akkor Orbán Viktor és a kormánya? Alighanem a demokratikus jogállamtól, a hatalmi ágak szétválasztásától, a korrupció elleni küzdelemtől, az átlátható és az ország érdekeit szolgáló kormányzástól.

Április 8-án arról is dönthetünk, hogy végre függetlenek lehessünk az Orbán-klántól, és ne zsarolhassanak többé senkit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125331