Az EU 1,3 milliárd eurót biztosít a magyar-román vasútvonal korszerűsítésére

2018. február 19. 14:35

A fejlesztés nyomán gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás, tizenhárom állomást felújítanak, javítják az utastájékoztatási rendszert, illetve hidakat és alagutakat építenek.

2018. február 19. 14:35

Mintegy 1,3 milliárd eurót (405 milliárd forintot) biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a magyar-román határon lévő Curtici (Kürtös) települést a Fekete-tenger partján fekvő Konstanca várossal összekötő vasútvonal korszerűsítésére – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

A fejlesztés nyomán jelentősen gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás a Curtici (Kürtös) és Simeria (Piski) közötti 185 kilométeres szakaszon, tizenhárom állomást felújítanak, javítják az utastájékoztatási rendszert, illetve hidakat és alagutakat építenek – tájékoztatott a bizottság. 

„Minden egyes befektetett euró erősíti Romániában a területi kohéziót és a gazdasági versenyképességet, továbbá javítja az összeköttetést Magyarországgal és Európa többi részével, valamint tiszta, gyors és biztonságos közlekedést tesz lehetővé” – hangsúlyozta Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos. Hozzátette: a projekt uniós társfinanszírozásának mértéke 65 százalék.

A közleményben rámutattak, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részének számító vonal több szakaszának felújítását korábban más uniós alapokból finanszírozták vagy finanszírozzák, a korszerűsítést az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is támogatta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jenggot
2018. február 24. 00:35
Na mi van mandíner nincs hír Márki-Zay Péterről. Rátok férne egy kis köcsögtelenítés. https://www.facebook.com/markizaypeter/
Akitlosz
2018. február 20. 01:14
Akkor fogom elhinni, hogy a vasúti közlekedés versenyképes, ha újraindul az Orient-express az eredeti Párizs-Budapest-Bukarest-Isztambul útvonalon. Jelenleg ehhez 4 vonat és 60 óra kell. Minimum.
Akitlosz
2018. február 20. 01:11
A Kürtös-Konstanca vasútvonal mitől is magyar-román? Mi ebben a magyar?
Negue
2018. február 19. 19:44
Most beintek az ellenzéki kórusnak. Tessék szépen egyszerre vernyákolni, hogy: Lesz mit ellopni! Jól van ügyesek vagytok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik