Népszavazás a bulinegyedről: egyszerű vagy jó megoldást szeretnénk?

2018. február 18. 09:04

Nem a közösség van a piacért, hanem a piac van a közösségért.

2018. február 18. 09:04
Büttl Ferenc
Mérce

„A döntéshozó választhat utasítás típusú szabályozást (például mennyiségi korlátozást) vagy piaci típusú szabályozást. Extra adót (buliadó, nyitvatartási illeték, zajszennyezési hozzájárulás, takarítási díj, részegség-felhalmozási hozzájárulás, stb.), lehet kivetni a bulinegyed szórakozóhelyeire vagy lehet nyitvatartási engedélyeket árulni nekik.

A lényeg, hogy a megfelelő forma arra ösztönözheti ezeket a helyeket, hogy csökkentsék a károk (külső költségek) termelését, ugyanakkor forrást biztosít, amely lehetővé tenné a lakók kompenzációját és/vagy költségeik közösségi megoldásokkal való csökkentését.

Itt érdemes megállni egy szóra. Felmerül, hogy a helyi hatóság bevonása nélkül, piaci alapon is megoldható a kompenzáció, illetve működhet az önszabályozás, de sajnos a közgazdaságtan éppen az ilyen esetekre vonatkozóan állítja, hogy az érintettek nagy száma miatt ez nem megy önkéntes (piaci) alapon.

Az nem kérdés tehát, nem lehet kérdés, hogy a helyieknek, a környéken lakóknak érintettségük okán (negatív externális hatás) lehet, illetve kell, hogy legyen beleszólásuk abba, hogy az érintett piac (bulinegyed), hogyan működjön, működhessen.

Nem a közösség van a piacért, hanem a piac van a közösségért. A piacok működésmódjának szabályozása (akár teljes tiltása) demokráciákban éppen a demokrácia érdekében természetes és szokásos dolog.”

(MTI)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. február 19. 06:38
Bokros Lalyosról kell elnevezni Bokros Lalyos negyednek igaz ő csak felezett de ha Jön Berni-Vóna meglesz a negyed. Hajrá Lobbik! Csak is a nyugdíjasok! Csakis a lehelet!
Akitlosz
2018. február 18. 20:55
"Extra adót (buliadó, nyitvatartási illeték, zajszennyezési hozzájárulás, takarítási díj, részegség-felhalmozási hozzájárulás, stb.), lehet kivetni a bulinegyed szórakozóhelyeire vagy lehet nyitvatartási engedélyeket árulni nekik." Aha. Ez a helyi hatalmasságoknak azaz a politikusoknak nyilván jó lenne, de a lakóknak miért is? Csak mert a politikusok még jobban elszedik a vállalkozások pénzét attól még semmivel sem lesz ott jobb, nyugodtabb az élet.
péterx
2018. február 18. 14:03
Minden józan erkölcsi , demokratikus belátás arról szól , hogy a bulinegyed menjen olyan helyre , ahol másokat nem zavarnak .
-d(-_-)b-
2018. február 18. 11:22
Ha egyszer állítólag mennek fel az ingatlanárak a bulinegyed miatt, akkor most kell jó áron eladni a lakást olyannak, aki ott akar lakni, és nyugis környékre költözni, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik