Horgászokkal konzultál a kormány

2018. február 16. 15:15

A kormány kérdőívben indít párbeszédet a horgászokkal büntetési tételek szigorítása; a horgászvizsga egyszerűbbé és gyorsabbá tétele; a horgász infrastruktúra fejlesztése; továbbá az egységes magyar horgászkártya bevezetése kérdésében.

2018. február 16. 15:15

Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét az őket és a horgászatot érintő elképzelésekről, javaslatokról – mondta a stratégai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A horgaszokert.kormany.hu lapon 6 kérdés támogatását vagy elutasítását lehet jelezni, köztük egyebek mellett azt, hogy induljon-e program a magyarországi vizek halgazdagságának visszanyerésére, kapjanak-e kiemelt állami támogatást a horgász szervezetek, vagy vezessék-e be az egységes „magyar horgászkártyát”. 

Nyitrai Zsolt, a 25. fegyver, horgász, vadász szakkiállításon a Hungexpo vásárközpontban a több mint 400 ezer tagot számláló Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) közösen elért sikerek között említette például az új halgazdálkodási törvényt, és megjegyezte, hogy a közös munka és az együttgondolkodás teremtett alapot a párbeszéd folytatására. Nyitrai Zsolt elmondta: az online párbeszédben az érdeklődők március 8-ig vehetnek részt.

Témák

A témaköröket pedig az interneten keresztül a kormányzati portálon, a horgaszokert.kormany.hu címen lehet elérni. Itt többek között olyan kérdésekről lehet véleményt mondani, mint például a büntetési tételek szigorítása; a horgászvizsga egyszerűbbé és gyorsabbá tétele; a horgász infrastruktúra fejlesztése; továbbá az egységes magyar horgászkártya bevezetése.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke az MTI-nek elmondta, a Mohosznak jelenleg mintegy 444 ezer tagja van. Ez pedig azért fontos, mert míg korábban évekig csökkent a magyar horgászok létszáma, az utóbbi 3-4 évben mintegy 100 ezerrrel nőtt. A horgászok 2016-ban és 2017-ben egyaránt mintegy 5400-5400 tonna halat fogtak ki a magyar vizekből. Tavaly több mint 3 ezer tonna hal telepítése is megtörtént. 2017-ben összesen 444 ezer 128 állami horgászjegyet váltottak. 

Az állami horgászjegyek bevétele ez évtől a Mohosznál marad, évente mintegy 800 millió forint lehet bevétele lehet ebből a szövetségnek. Megtörténhet például ebből a pénzből a halőri eszközök korszerűsítése. A hivatásos halőrök száma ma Magyarországon mintegy 600, míg társadalmi megbízás alapján további mintegy 1000 halőr tevékenykedik országszerte. Ennek a létszámnak is köszönhető, hogy az orvhalászok az utóbbi időben már egyre kevesebb kár okoznak. A Mohosz szeretné azt is elérni, hogy minél több fiatalt nyerjen meg a horgászat kedvtelésének. Ezért is egyszerűsítik a horgászvizsgát és az okmányokat is – mondta a Mohosz elnöke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2018. február 16. 20:23
69000 Ft az éves jegy? + a területi a telepített vizekre? Nem semmi.
Akitlosz
2018. február 16. 17:53
Az egyik Darwin díjas haláleset az volt, amikor egy horgászásban addig nem igazán sikeres nő horgászni kezdett és egyszer halat fogott. Ezen a szokatlan és rendkívüli eseményen aztán annyira meglepődött, hogy tátva maradt a szája. És a vízből kirántott hal egyenesen a szájában landolt. A hal pikkelyek menetiránnyal szemben meglehetősen nagy ellenállást fejtenek ki, így aztán nem tudta kihúzni a halat a szájából és ott fulladt meg a stégen a sikeres horgász.
nick89
2018. február 16. 16:56
Ehhez mit szólsz? "Ugyanazokat a gazemberségeket csináljuk, mint Gyurcsányék" Kövér László (ex Ezüsthajó, ex Happy End, devalamint Joszip Tot és Kaya Ibrahim magyar hangja) Palika2018 vonyíts már! @nick89 Forrás,444 zsindx,mno,24.hu? Nem. A forrás maga Kövér László. És most beszélj a lényegről: Neked mi a véleményed róluk? (gyurcsányiékról meg orbánékról)
nick89
2018. február 16. 15:39
Persze! Az összes nagyobb fizetős horgásztó a Lévai-famíliáé (nem, ez nem a nemzet veje, ez a nemzet felesége), jó lenne szavazónak az összes pecás, akire sz...rtak idáig. Egyébként meg: https://soundcloud.com/reflektor-reflektor/jatekszabalyok-kover-laszlo-igazsaga Vonyíííítsatok palika2018-ak, zengjen tőletek a zinternet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik