Törvénytelenül

2018. február 16. 18:02

Hargitai Miklós
Népszava

Az uniós támogatások pályáztatásának kormány alá gyűrésével a korrupciót kiküszöbölni nem, „pártosítani” viszont maradéktalanul sikerült.

A közelmúlt kormányzati botrányainak – amelyek ismertetésétől a Török Gábor kifejezésével élve kommunikációs óvóhelyre menekített állampolgárokat, a „közmédia” és a fideszes pártsajtó olvasóit megkímélték – van egy közös konklúziójuk. Ha a Lázár-, Kósa- és Tiborcz-ügyekből lehetséges általánosítani, akkor úgy fest: az uniós támogatások pályáztatásának kormány alá gyűrésével a korrupciót kiküszöbölni nem, államosítani („pártosítani”) viszont maradéktalanul sikerült.

Másfél évtizede foglalkozom EU-támogatások elő- és utóéletével, és az utóbbi esztendőkben egyetlen olyan jelentősebb pályázattal sem találkoztam, amelynek a kiírásába és/vagy az elbírálásába ne avatkoztak volna bele valamilyen kormányközeli személy, illetve érdekkör előnyben részesítése végett. És nem csupán arról a 15-20 százalékos „politikai felárról” van szó, amelyet vélelmezni szoktak. Tiborcz István, a miniszterelnök veje kedvéért például egy egészen új üzletágat is megteremtettek, a LED-es közvilágításét. Miközben Európa-szerte továbbra is szakmai viták tárgya, hogy a LED-es fényforrások alkalmasak-e általános érvényűen a közutak és közlekedési csomópontok megfelelő bevilágítására, nálunk uniós tízmilliárdokat égetnek, önkormányzatokat adósítanak el annak érdekében, hogy az első vő ebből a mesterségesen létrehozott bizniszből megtollasodhasson. Ez mindenképpen új minősége az állam megkopasztásának, ugyanúgy, mint amikor egy iskolai tantermet a piaci realitást jelentő tízezrek helyett milliókért festenek ki.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125268