Bibó: 1945 és 1956

2018. február 14. 09:55

Ifjú – állítólag szabadságszerető – mozgalmak „a 27 év” eltörlését, kiiktatását, földdel egyenlővé tételét javasolják.

2018. február 14. 09:55
Tamás Gáspár Miklós
Mérce

„1989, a rendszerváltás, a kelet-európai diktatúrák szétesése, az orosz megszállás vége, a pluralizmus és a szólásszabadság, alkotmányosság és jogállam kezdete: közutálatnak, sőt, közgyűlöletnek örvend.

Ifjú – állítólag szabadságszerető – mozgalmak »a 27 év« eltörlését, kiiktatását, földdel egyenlővé tételét javasolják. Nem az 1989-cel szembefordult jobboldali féldiktatúra eltörlését (bár azt is), hanem annak az eltörlését (is), amit az Orbán-rezsim félig-meddig már el is törölt, tudattalan összhangban a köztársaságnak még a nevét is elhajító Orbán-rezsimmel, amellyel – hamis tudatuk szerint – »harcolnak«.

Ezeknek a forradalmaknak és köztársasági szisztémáknak a legszembeötlőbb közös jellegzetességük, hogy egytől egyig leverték őket. Mindegyiket ellenforradalmi restauráció követte. De ez önmagában nem lenne elegendő a forradalmi és köztársasági hagyomány elsöpréséhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Name7
2018. február 16. 18:19
,,...ezt mindenekelőtt Göncz Árpád köztársasági elnök személyesítette meg, akiről ma már egy nyomorult metrómegállót se lehet elnevezni anélkül, hogy az ellenforradalmi szenny el ne kezdene bugyborékolni." Gaszi, benned sosem csalódok! Baloldali múmia szerint Göncz Árpád ellen biztos az ellenforradalmi(?) szenny kezd el bugyborékolni. Remélem sose tértek vissza a hatalomba. Ahhoz a jobboldalon kellene nagyon eltolni valamit.
tango47
2018. február 16. 11:14
Miért irritálja TGM-t a Magyarország megnevezés?
aaabbbccc
2018. február 15. 08:17
hova lettek a hozzaszolasok ?
makapaka2
2018. február 14. 16:50
Ez a volt szekus miért osztja az észt még mindig?Foglalkozzon az unokáival, ha vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik