A kerítés csapdája

2018. február 10. 17:03

A demokratikus ellenzéki pártok adottságként fogadják el a kormánypolitika legfontosabb tárgyi és szimbolikus építményét.

2018. február 10. 17:03
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán

„Különös feladatot teljesít a kormánypropaganda a választási kampány kezdetén. Bizonyítani próbálja, hogy az ellenzék nevetséges, jelentéktelen, egyúttal azonban veszélyt jelent az éppen csak gyarapodásnak indult nemzetre. Be akarja mutatni az egymással is köztudottan harcban álló ellenzéki pártok állítólagos közös hátsó szándékát, ami egyesíti őket a nép ellenében, a külső érdekek kiszolgálójaként.

E többcélú kormányzati törekvés terméke a plakát, amely a határkerítés átvágására készülő ellenzéki vezetőket Soros György társaságában ábrázolja. A megaposzter mind kivitelezésében, mind prezentálásában kifejezi a propaganda jelenlegi állapotát. A montázs kiáltó igénytelensége a sokfordulós népbutító kormányzati „tájékoztatás” eredménye: sikerült idáig letornászni a nívót az üzenet tömeges terítése érdekében. Beszédes az a tény is, hogy a lejárató célú posztert a Fidesz egyik szóvivője mutatta be a nyilvánosságnak, holott korábban az efféle akciókat névleg a CÖF-höz vagy a Fidelitashoz delegálták. Mostanra eljött az idő, amikor a Fidesz hivatalosan a saját nevére veheti az ilyesfajta bornírtságot. Miért ne tenné, amikor a plakát mondandóját megalapozó összeesküvés-elméleteket személyesen a miniszterelnök propagálja?

A plakát üzenete természetesen minden elemében hazug. Soros a cikkeiben az európai határok megerősítéséről írt, még ha ennek kapcsán nem a szögesdrótra gondolt is. Vona előbb javasolt határkerítést, mint az a kormánynak eszébe jutott. A nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánított Szél Bernadett szerint »jelenleg olyan helyzet van az országban és a világban, hogy nem bontható le a kerítés«. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje »a határkerítés helyett a hazugságra épülő Orbán-rendszert fogjuk lebontani« formulában találta meg a kommunikációs menekülőutat a kerítésellenesség vádja elől. A DK elnöke szerint a határzár olyan erős szimbólummá vált, hogy a lebontásáról beszélni politikai öngyilkosság lenne, márpedig ő azt nem fogja elkövetni.

Nyilvánvaló, hogy az ellenzéki pártok – a Jobbik kivételével – humánusabb és a nemzetközi egyezményeknek megfelelő menekültpolitikát folytatnának, ellentétben a kormánnyal, és több vagy kevesebb szabályozott bevándorlást is lehetségesnek látnak. A kerítést mégis megtartanák, mert az nemcsak fizikai realitássá, hanem politikai ténnyé vált. A demokratikus ellenzéki pártok adottságként fogadják el a kormánypolitika legfontosabb tárgyi és szimbolikus építményét. Inkább azzal vélik kivédhetőnek a propaganda ellenük irányuló támadását, hogy hatástalanítani igyekeznek azt a kerítés elfogadásával.

A kerítésvágó pártvezetőkkel riogató Fidesz-plakát jelzi e törekvés kilátástalanságát: a propaganda nem fogékony a kommunikációs nüánszokra. Ugyanakkor a határzár melletti kényszerű felsorakozással az ellenzék, amelynek nincs hasonló erejű ellenszimbóluma, a menekültpolitika átfogalmazásáról is lemond. Így pedig benne ragad abban az orbáni migrációpolitikai értelmezési keretben, amelyben rá az ellenség szerepét osztották. Ezzel viszont maga az orbáni valóságértelmezés nyer újabb megerősítést.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2018. február 12. 12:42
A demokratikus ellenzéki pártok adottságként fogadják el a kormánypolitika legfontosabb tárgyi és szimbolikus építményét. Lakner et. Ebből semmi sem igaz. Az ellenzék ( a demokratikus jelzőt mellőzzük) nem fogadja el, de rájöttek, hogy őszintén elmondani, mit szeretnének azzal a kerítéssel, a választások előtt öngyilkosság lenne!
hbond
2018. február 12. 12:35
" akár sikerülhet is?" Ilyen a választás is, akár sikerülhet is, csak nem kéne ennyire pökhendi és ocsmány módon az emberekkel szemben politizálni.
illesl
2018. február 11. 10:58
A nemzetközi nagytőke szövetkezett a neolib-bolsi erőkkel. Az imperialisták demokratikus tavasz eszközökkel megindították a népvándorlást. Cél, a jelenlegi európai jóléti társadalmak, a maradvány kereszténység szétzúzása, olcsó munkaerő piacra dobása. Ez valahol népírtás, és fasisztoid ügymenet: nem a társadalmi feszültségek oldásával, a gazdaságilag tönkrement területek felemelésével igyekszik a gondokat megoldani. Sokkal inkább a feszültségek oldását a népvándorlással oldja meg. Szövetkezett az iszlámmal, mely a jelenlegi állás szerint nem karddal, hanem a béke vallásaként az ágyakban oldja majd meg a hódítást. Erőszakkal meghódítja a nőket (van számos önként jelentkező né) és a következő generációk gyermekeit nemzi, túlszaporodván az őslakosokat. Ebben mester, élenjáró és spiritus rector a baloldal.... Egyszerűen undorítóak, az európa keresztény gyökerű kultúra, és társadalom sírásói, árulók.... Egyetlen dolog sülhet ki amúgy rosszul számukra, a haladó asszonyokat is meghódítják a muzulmán férfiak. Jó lesz látni Kinga Gönczovát, a kócos asszonyt, Lunaček asszonyt, amint mos, vasal és piláfot főz....
catalina9
2018. február 11. 07:22
Lakner elvtárs hasbarázik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik