Visszalépünk két LMP-s javára

2018. január 22. 07:48

Szigetvári Viktor
Magyar Nemzet

Nem sima kormányváltás lesz, hiszen megszűnt a liberális demokrácia. Egy elnyomó rendszer szabályait miért tisztelje egy új rendszer? Interjú.

„A közvélemény-kutatásokat megnézve valóban elhiszi, hogy 2018-ban legyőzhető a Fidesz?

Rajtam kívül minden miniszterelnök-jelölt a saját pártja egypárti kormányával bolondítja a választókat. Én viszont csak a reális és őszinte tervekben hiszek. Lehetne akár Fidesz és Jobbik nélküli ellenzéki többség, de ma nem errefelé tartunk. Az viszont reális forgatókönyv, hogy kisebbségbe szorítjuk a Fideszt, és a Jobbiknak meg a többi ellenzéki pártnak lenne többsége. Egy ilyen helyzetben szét lehet verni az Orbán-rezsimet, és fél évvel későbbre új választást hirdetni.

Amiket leginkább kifogásolnak, mint például a választási rendszer, még így sem tudnák megváltoztatni, hiszen annak átírásához kétharmados parlamenti többség kell.

Szerintem nem kell kétharmad. Rendszerváltásra kell felhatalmazást kérni, nem pedig sima kormányváltásra. Hiszen Orbán Viktor maga csinált egy illiberális rezsimet, ahol már nincs jogállam. Egy ilyen rendszer vezetőivel és szabályaival nem kell úgy bánni, mint ha liberális demokraták lennének. A forradalmak és a mindenben jogfolytonos rendszerváltások között még vannak más utak is. Meg kell szakítani a jogfolytonosságot a kulcsszemélyek és kulcsintézmények vonatkozásában. Ha a választók többsége változást akar, akkor új szabályok érvényesek, az orbáni kétharmados bebetonozás illegitimmé válik.

Mit ért azon, hogy nem kell jogfolytonosságot vállalni a jelenlegi rendszerrel?

Nem sima kormányváltás lesz, hiszen megszűnt a liberális demokrácia. Helyre kell zökkenteni az idők kerekét. Egy elnyomó rendszer szabályait miért tisztelje egy új rendszer?

Akkor mit tennének? Egyszerűen kidobnák a 2010 óta született törvényeket, és újakat hoznának?

Nem kell mindent kidobni, néhány törvényt kell csak kiiktatni. Egy miniszterelnök-jelöltnek azt kell mondania, hogy azért szavazzatok ránk, mert mi megszüntetjük az Orbán-rezsimet. Egy új berendezkedést az tesz legitimmé, hogy mi nem fogjuk megszüntetni a Fideszt, nem rúgjuk ki a jobboldali alkotmánybírákat, vagy éppen nem kényszernyugdíjazzuk a Fidesz által kinevezett bírákat. Amíg az orbáni program minden ellenzéki erő gyengítéséről és ellehetetlenítéséről szól, egy új köztársaságban intézményes garanciák lesznek az akár jobboldali kisebbség jogainak érvényesítése számára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123960