Tillerson: Észak-Korea tárgyalni fog velünk

2018. január 18. 08:05

Az amerikai külügyminiszter szerint hamarosan tárgyalni fognak Észak-Koreával.

Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni hatását – mondta Rex Tillerson szerdán Stanford Egyetemen – írja a Magyar Nemzet az MTI híre alapján. Észak-Koreával kapcsolatban Tillerson kijelentette: arra vár, hogy az ország vezetője, Kim Dzsongun jelezze, tárgyalni akar. Mint mondta, biztos abban, hogy ez bekövetkezik.

Tillerson előző nap a kanadai Vancouverben az Észak-Korea elleni szankciókról tárgyalt olyan államok külügyminisztereivel, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. A megbeszélésen szóba került, hogy a büntetőintézkedések hatása már mutatja első eredményeit.

A külügyminiszter kijelentette, az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti közeledést, így azt is, hogy a két ország közös zászló alatt indul a februári phjongcshangi téli olimpián – derül ki a cikkből.

Miközben kétségeit fejezte ki Phenjan szándékainak őszinteségével kapcsolatban, Tillerson hangsúlyozta: nem fogják hagyni, hogy Észak-Korea éket verjen az Egyesült Államok és szövetségesei közé. Úgy vélekedett, az észak-koreai kapcsolatteremtés az ország déli szomszédjával lehet az első jele annak, hogy hosszú évek feszültségterhes évei után a „kezd megtörni a jég”, mert Phenjan elérte célját azzal, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét nukleáris töltettel elérni képes rakétát fejlesztett ki.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123788