Az esküvői illeték ellen tiltakoznak Szlovákiában

2018. január 18. 19:12

Petícióban tiltakozik a Keresztény Intézmények Fóruma, mert minden egyházi esküvőn 10 eurós illetéket kellene fizetni.

Petíciót indított a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) nevű szlovákiai civilszervezet azért, hogy szüntessék meg az egyházi esküvőknél januárban bevezetett illetéket – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön. A 10 eurós (mintegy háromezer forintos) illetéket az elektronikus közigazgatás reformjának keretében vezették be Szlovákiában. A vonatkozó szabályozás az illeték hivatalos jogcímeként az egyházi házasságkötéshez szükséges dokumentumok előkészítését jelöli meg.

A pozsonyi törvényhozás tavaly szeptemberben fogadta el a digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes hivatala által előterjesztett módosításcsomagot, amelybe az illeték bevezetésére vonatkozó kitétel a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) javaslata alapján, a belügyminisztériumhoz tartozó anyakönyvi hivatalok kérésére került bele. Az illeték bevezetésének kérelmét azzal indokolták, hogy az egyházi esküvők esetében több feladatot kell elvégezniük – írta a TASR a ZMOS egyik vezetőjének állítására hivatkozva. Ezt azonban nem tartja helytállónak a Keresztény Intézmények Fóruma, amely indokolatlannak és diszkriminatívnak tartja az illetéket. A civilszervezet szerint a helyzet éppen fordított, hiszen az anyakönyveztetőknek jelen is kell lenniük a polgári esküvőkön.

A Keresztény Intézmények Fóruma által néhány napja indított petíciót, amely a szlovák belügyminisztériumtól kéri az illeték eltörlését, eddig mintegy 12 ezren írták alá. A kezdeményezésre már a szaktárca is reagált, a szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatukban azt ígérték: egyeztetésre hívják a petíció szervezőit.

Szlovákiában az egyházi és a polgári esküvők jogi szempontból egyenértékűnek számítanak, ez a jogállapot 1992 júliusa óta áll fenn, a vonatkozó szabályozást a rendszerváltoztatás után, még a volt Csehszlovákia idején fogadták el.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123838