Kína végre komolyan csökkentette a kereskedelmet Észak-Koreával

2018. január 13. 10:20

Kína csökkentette a kereskedelmet Észak-Koreával, ami növeli a Kim Dzsongunra nehezedő nemzetközi nyomást. A kommunista diktatúrának szüksége van kínai olajra gazdasága működtetéséhez.

A kínaiak keményen csökkentettek az Észak-Koreával való kereskedelem mértékén – írja a Magyar Nemzet. Donald Trump amerikai elnök november elején, Pekingben tett látogatásakor kérte a kínai vezetést a nagyobb gazdasági, pénzügyi nyomásgyakorlásra Észak-Koreával szemben, mondván az intézkedés komolyan segítene a kiélezett helyzet megoldásában. Az Egyesült Államok kormányzata most pénteken méltatta, hogy Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával, amivel erősíti a nemzetközi nyomást kommunista diktatúrára, hogy hagyjon fel rakéta- és atomfegyverprogramjával. A pénteken közzétett kínai adatok azt mutatják,hogy Kína importja Észak-Koreából decemberben 81,6 százalékkal csökkent. Kína a kommunista diktatúra legfontosabb gazdasági partnere, Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Pekinggel bonyolítja, amely a legfőbb olajellátója is.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a kínai import igencsak számottevő decemberi csökkentését a Fehér Ház külön közleményben üdvözölte. „A (kínai) lépés támogatja az Egyesült Államok vezette globális erőfeszítést, amelynek célja, hogy maximális nyomást gyakoroljon Észak-Koreára, amíg az nem hagy fel nemzetközileg tiltott programjaival, nem változtat magatartásán, és nem mozdul abba a célirányba, amely atomfegyvermentessé tenné a Koreai-félszigetet” – áll a közleményben.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123554