Egy technikai összefogásnak szigorúan elvtelennek kell lennie

2018. január 11. 09:10

Lányi András
168 Óra

Szólítsuk fel az ellenzéket az „elvtelen” együttműködésre, ami az Orbán-rendszertől megszabadítana. Interjú.

„Nem javasolna akár csak technikai együttműködést az LMP-nek a Jobbikkal?

Azt nem, de nagyon is egyetértenék az összes ellenzéki párt tisztán technikai összefogásával az Orbán-rendszer eltakarítása érdekében. Ennek az összefogásnak azonban szigorúan és hangsúlyozottan elvtelennek kell lennie. Ezért naivitás és érthetetlen ezektől a tapasztalt, idős emberektől, akik most V18 néven összeálltak, hogy programot akarnak adni a nem tudni, kinek. Mert ha a Fideszt leváltani képes, teljes ellenzéki összefogásra gondoltak, akkor annak szigorúan tilos programot adni. Épp azt kell hangsúlyozni: semmiben sem értünk egyet, a céljaink nem közeledtek egymáshoz, kizárólag azért fogtunk össze, hogy elhárítsuk a katasztrófát, amit a Fidesz további kormányzása jelentene. A programjuk négy pontból állhat: függetleníteni az igazságszolgáltatást a politikától, felmondani néhány olyan nemzetközi szerződést és hazai beruházási döntést, amelyek az ország katasztrofális eladósodottságához vezetnek, módosítani a választási törvényt, és kiírni még 2018-ban a következő választást.

Ebbe az együttműködésbe még a »hazugságpárt« is beletartozna?

Okvetlenül. Rájuk is tisztességes magyar választópolgárok szavaztak. Valójában nem a pártok, hanem a szavazópolgárok összefogására kellene megteremteni a lehetőséget.

Az LMP részt venne egy ilyen típusú együttműködésben?

Remélem, de ezt tőlük kellene megkérdezni, nekem nincs a vezetőikkel rendszeres kapcsolatom. Ráadásul ez nem az a kérdés, amire egy profi politikus őszintén válaszolhat. Ezt akkor kell bejelenteni, ha a paktum megszületett. Bárcsak volna ennyi bölcsesség a politikusainkban! Hozzáteszem: nincs. Jobban érdekli őket a saját pártlistán kibrusztolt helyezés és egy-két százaléknyi megszerezhető szavazat.

A közvélemény-kutatási adatok jelentős bizonytalan, azaz feltételezhetően elégedetlen tábort mutatnak, ugyanakkor ma a Fidesz biztos pártválasztóinak aránya jóval magasabb, mint az ellenzéki pártoké összeadva.

Nem is tudom, miért szavaznának ezekre a pártokra. Markáns mondanivalója az LMP kivételével egyiknek sincs. Meggyőző, vonzó és hiteles kommunikációra sem képesek. Mondjuk nehéz is volna egy Gyurcsány Ferenccel vagy egy Molnár Gyulával az élen. Pedig lenne mit mondaniuk, hiszen a Fidesz kormányzása az emberek bőréig ér. Csak hát nem a közvélemény-kutatási adatokat kellene nézegetni, hanem tenni valamit, amitől megváltoznak. De visszatérve a technikai koalíció kérdésére, az is esélytelen, hogy ez valamelyik politikai párt kezdeményezésére jöjjön létre, hiszen nem bíznak egymásban, s mivel dörzsölt hamiskártyásokról van szó, okuk is van a bizalmatlanságra. A technikai koalícióra csak egy független civil kezdeményezés szólíthatja fel a pártokat. Meg is ragadom ezt az alkalmat, és felhívom a közéletben ezért-azért tekintélyt élvező elvbarátaimat és ellenfeleimet, hogy ne programokat gyártsanak, hanem egy ilyen felhívást bocsássanak ki végre: szólítsuk fel az ellenzéket az »elvtelen« együttműködésre, ami az Orbán-rendszertől megszabadítana.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123452