Ekkor szavazhatnak

Itt a választások végleges időpontja

2018. január 11. 10:12

Áder János közölte a tavaszi – 1990 óta immár a nyolcadik – országgyűlési választások végleges időpontját.

Nyilvánosságra hozta a 2018-as országgyűlési választások időpontját a Köztársasági Elnöki Hivatal – írja MTI.

Áder János hivatala úgy fogalmaz, 1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. „Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek” – jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök közölte, Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.

Áder szerint az 1990-es polgári demokratikus átmenet „lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.” 1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Végül, de nem utolsó sorban Áder a tavaszra tervezett választás végleges időpontját is nyilvánosságra hozta: „Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt –,

a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki.”

(MTI, a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye alapján; fotó: MTI) 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123457