Fenyegeti a székelyeket a román miniszterelnök

2018. január 11. 16:23

„Világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – utalt a székely zászlóra az erdélyi magyar autonómiatörekvések kapcsán Mihai Tudose román miniszterelnök.

2018. január 11. 16:23

Mihai Tudose román miniszterelnök szerda este tévéadásban nyilatkozott az erdélyi magyar pártok autonómiatörekvéseiről. A megszólalásai a rossz telefonkapcsolat miatt nehezen voltak érthetők, de a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát.

Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek. E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”. 

A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Úgy vélte, hogy az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román-magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve. 

Mihai Tudosét azzal kapcsolatban kérdezte szerdán a Realitatea hírtelevízió, hogy kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

Az eset nyomán a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Tudose miniszterelnököt Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke. Az egyik közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy a primitív és középkori viszonyokra jellemző nyilatkozatával a miniszterelnök "leplezetlenül megfenyegette" a székelyföldi magyar közösséget. 

„A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, „de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2018. január 12. 16:08
Na végre kibontakoznak az európai értékek a szőröstalpúaknál: zászló kitűzéséért akasztás ! :( :(
Sulammit
2018. január 12. 13:39
És ez Románia miniszterelnöke? Ma is?
néhai Ch.Pilot
2018. január 12. 11:49
Ember is fenyegette már... akkor se ijedtek meg. :-)
korona
2018. január 12. 11:05
Ok a hadüzenet kihirdetésére. A román miniszterelnök súlyosan megbotlott. Ideje Magyarország észszerű felkészítésére egy esetleges külső támadás (vagy több) visszaveréséhez és a magyar területek visszacsatolásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik