Egy meleg pár ügyében foglalt állást az uniós főtanácsnok

2018. január 11. 21:39

Eszerint a „házastárs” fogalma még akkor is érvényes lenne egy meleg párnál, ha az adott országban nem engedélyezett a melegházasság.

A házastárs fogalma minden uniós tagállamban érvényes kellene, hogy legyen Melchior Wathelet uniós főtanácsnok szerint – adja közre az Euronews.

Az Európai Unió Bírósága által ismertetett indítvány szerint az azonos nemű házastársakra még akkor is érvényesnek kellene lennie a házastárs fogalmának, ha egy adott országban az azonos neműek házasságát nem engedélyezték.

Wathelet szerint az indítvány mérföldkő lenne a jogegyenlőség felé vezető úton, ám a most megjelentetett vélemény még nem kötelező érvényű, végső határozat csak hónapok múlva várható.

A kérdés egy román állampolgárságú meleg férfi ügyében került fel a napirendre: Adrian Coman ugyanis az Egyesült Államokban ismerkedett össze jelenlegi férjével, Claibourn Robert Hamiltonnal. A pár négy éven át élt együtt, majd 2010-ben Brüsszelben házasságot kötöttek. 

Ennek ellenére Románia megtagadta az amerikai férfi számára a tartózkodási jog megadását, többek között arra hivatkozva, hogy a férj a román törvények szerint nem minősülhet uniós állampolgár házastársának, mivel Románia nem ismeri el a melegházasságot.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123495