IDEA Intézet: Befagytak a pártpreferenciák, halvány Fidesz-gyengülés és Jobbik-erősödés

2018. január 9. 09:23

Az IDEA Intézet decemberi felmérése szerint nem jelentős mértékben csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, a Jobbiké ugyancsak elhanyagolható mértékben nőtt. Az Intézet szerint a változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy befagyott pártpreferenciákról kell beszélni.

Az IDEA Intézet decemberi felmérése szerint nem jelentős mértékben csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, a Jobbiké ugyancsak elhanyagolható mértékben nőtt – adja hírül az ATV. A kormánypártok támogatottsága a teljes lakosság körében a novemberi adatokhoz hasonlóan 33 százalék volt, a biztos pártválasztók között viszont 42-ről 38 százalékra csökkent. A Jobbik támogatottsága a teljes lakosság esetében 11-ről 13 százalékra, a biztos pártválasztóknál 15-ről 17 százalékra nőtt.

Az IDEA Intézet szerint a változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy befagyott pártpreferenciákról kell beszélni, mintsem érdemi változásokról. A Demokratikus Koalíció a biztos pártválasztók esetében egy százalékkal megelőzi az MSZP-t (13-12 százalék), a teljes népesség 8 százaléka támogatja a két pártot. Az LMP a teljes népességet nézve 5, a biztos pártválasztókat nézve 6 százalékon áll, az Együtt és Párbeszédet a teljes népesség 2, illetve 1 százaléka, a biztos szavazók 3, illetve 2 százaléka támogatja. A Momentum támogatottsága a teljes népességet illetően a novemberi 1-ről 3 százalékra nőtt, a biztos szavazóknál 3 százalékon áll. A pártot nem választók aránya 23 százalék.

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, a megkérdezettek hány százaléka gondolja úgy, hogy az abortuszon átesett nők bűnt követnek el, 70 százalék nem osztja ezt a véleményt, minden párt szavazói körében kisebbségi álláspont ez a nézet. 78 százalék elutasítja azt, hogy egy településen csak egyházi fenntartású általános iskola működjön, 57 százalék gondolja úgy, hogy a történelmi egyházak túl sok támogatást kapnak. A reprezentatív kutatást 2017. december 18-21. végezték 1000 fő online megkérdezésével.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123352