Miért is bukott a Fidesz 1994-ben?

2018. január 8. 12:19

Trombitás Kristóf
Mandiner

A Fidesznek a médiaértelmiség által feltett kérdés egyszerű volt: velünk tartotok-e a komcsikkal az összeborulásban vagy kidobjunk titeket a kukába?

Tegyünk már tisztába pár ostobaságot, ami lassan évtizedek óta meghatározza a közbeszédet; hiszen a minőségi, naprakész sajtó élharcosaként a 444 most pont ott tart, mint Kis János és Pető Iván 1993-ban.

„...Orbán meglepő fordulattal elkezdett közeledni a közvélemény szemében ekkora már bukott konzervatív kormányzópárt, az MDF felé, arra hivatkozva, hogy inkább őket tartja továbbra is hatalmon, minthogy visszajöjjenek a kommunisták, titkos tárgyalásokat is folytattak. Ezzel viszont azt érte el, hogy a mindenáron kormányváltást akarók az MDF-fel flörtölni kezdő Fideszt otthagyva tovább mentek az SZDSZ és az MSZP felé” írják.

Nos, a közvélemény szemében egyedül azért vált bukottá a kormányzó MDF, mert a 444 szellemi elődei a szabad választások éjszakájától kezdve nekiláttak a kicsinálásuknak. Kormányt buktatni ugyan még félig-meddig erőszakos módon – lásd a taxisblokádot – sem sikerült, ám a média 99 százaléka a kezükben volt, így nem lettek ezzel a célkitűzéssel nehéz feladat elé állítva.

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy ország miniszterelnöke nem jelenhet meg a köztévében. Ezek után a közvélemény mint olyan, nem perdöntő tényező.

A Fidesz nem azért kezdte elveszíteni táborát, mert nyitott az MDF felé,

hanem mert ugyanaz a médiaértelmiség, ami egy pontig a tenyerén hordozta a Fideszt, egyik pillanatról a másikra rátaposott.

Ennek pedig egyetlen oka az volt, hogy Fidesz – a kezdeti tapogatózást kivéve – nem vett részt a Demokratikus Charta kódnevű komcsimentésben. És amikor ez nyilvánvalóvá lett, nem véletlenül próbálták szétrobbantani a pártot az egyik legnépszerűbb alakja és fegyverhordozói hangos kilépésével.

Egyébként: nem kísértetiesen ugyanezt a forgatókönyvet láttuk az LMP esetében is? Amikor biztossá lett, hogy a Schiffer-féle vonal nem ugrik a komcsik ölébe, csodák-csodájára a párt legismertebb és legnépszerűbb emberei közül többen is kettészakították a közösséget, még nagyobb sikerrel is, mint anno Fodorék a Fideszt. A módszerek nem változnak.

A Fidesznek a rendszerváltás hajnalán feltett kérdés egyszerű volt: velünk tartotok-e a komcsikkal az összeborulásban vagy kidobjunk titeket a kukába? És ha nem okozott volna olyan mérhetetlen kárt a magyar társadalomnak az SZDSZ, akkor most csak jóízűen vigyoroghatnánk, mert paradox módon ezzel a húzásukkal érték el végül a szellemi szemétdombra kerülést.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123313