Probléma-hierarchia

2018. január 5. 19:20

Kollai István
Új Szó

Az első két legfontosabb „uniós szintű problémának” a terrorizmust és a bevándorlást látják az EU minden sarkában.

„Függetlenül a tagállami sajátosságoktól, összességében mégis igencsak egységesen alakulnak az európai válaszok, mintha létezne valóban egy »európai közvélemény«. Az első két legfontosabb „uniós szintű problémának” a terrorizmust és a bevándorlást látják az EU minden sarkában, Írországtól Görögországig. 

Az Eurobarometer rákérdezett emellett a nemzeti szintű problémákra is: »Mi az a két legfontosabb ügy, amit az Ön országának jelenleg meg kell oldania?« Erre már óriási szórást mutatnak a tagállamok szerinti válaszok. Van, ahol a lakáshelyzetet említik első helyen, másutt az inflációt, a munkanélküliséget, vagy az egészségügy helyzetét. A válaszok országonként egészen különbözőek. Az emberek fejében eszerint elkülönülnek az »uniós szintű« közös problémák, és a »nemzeti szintű« saját problémák körei. 

És igazából ez a második problémakör – még ha el is tűnik az európai közbeszédben, az európai szintű viták mögött – lehet döntő a választásokon, hiszen kormányokat nem az uniós problémák, hanem a nemzeti szintű problémák megoldására választunk. Úgyhogy érdemes szem előtt tartani, hogy az emberek a helyi kormányoktól főként nem globális problémák megoldását várják, hanem – az Eurobarometer friss adatai szerint – Szlovákiában az emelkedő árakra, Magyarországon pedig elsősorban az egészségügy problémáinak megoldására várnak lépéseket a saját kormányaiktól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123244