Erdély: nézegesse a fogarasi fejedelmi kastélyt!

2018. január 4. 14:13

Képek az impozáns erdélyi kastélyról, ami mellett mindenki csak elhajt.

A fogarasi vár a 14-17. század között épült, a 16. században reneszánsz várkastéllyá alakított középkori várat utóbb erőddel vették körül. A vár fejedelmek és feleségeik székhelye volt, valamint a fogarasi uradalom központjaként is szolgált. Aranykorát Bethlen Gábor idején élte, ekkor lett belőle reneszánsz várkastély. A legnehezebben bevehető erdélyi erődítmények közé számított.

I. Apafi Mihály idején a vár a fejedelemség központja, több országgyűlést is tartanak itt. A Habsburgok idején laktanya volt, a kommunizmus idején pedig hírhedt börtön.

Fogaras vidéke a 12. század óta román néprajzi táj, hagyományosan románok által lakott terület, Lórántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György fejedelem felesége például már a 17. században román nyelvű iskolát alapított itt, és Balázsfalvába települése előtt itt volt az első román görögkatolikus püspöki székhely.

A fogarasi fejedelmi várkastély a kommunisták által elrondított városon keresztül menő főút mellett található, mégsem állnak meg a turisták megnézni, amint Brassó vagy Székelyföld felé igyekeznek. 

Az épületben román történeti múzeum működik, ami elsősorban a környék román néprajzi történelmére koncentrál.

Fotók: Szilvay Gergely

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123184