Ki a terrorista?

Terroristának nevezte Erdoğan Aszadot

2017. december 28. 10:23

A török államfő terroristának nevezte a szíriai elnököt, a szír külügy pedig hevesen támadt vissza: az Aszad-rezsim szerint ugyanis inkább az ország belügyeibe beavatkozó Törökország a terrorista.

Terroristának nevezte Bashár el-Aszad szíriai elnököt Recep Tayyip Erdoğan török államfő – írja a CNN. A tudósítás szerint Erdoğan kifejtette: szíriai kollégájának nincs keresnivalója az ország jövőjét illető tárgyalásokban.

A két államfő között a szócsata azután indult újra, miután szociális munkásoknak kellett kimenteniük 29 azonnali segítségre szoruló embert a szíriai Kelet-Gúta régióból. A területet, mely az Aszad elleni lázadók egyik utolsó végvára, immár lassan négy éve ostromolják a szír kormányerők, súlyos humanitárius katasztrófát előidézve a térségben.

Szerdán a török elnök ezért azt nyilatkozta az Anadolu állami hírügynökségnek, hogy „teljesen elképzelhetetlen” az előrehaladás a szír béketárgyalásokban, míg Aszad hatalmon van. Hozzátette: a hatalmához makacsul ragaszkodó Aszad „egy terrorista, aki részt vesz az állami szintre emelt terrorizmusban is”. „Hogyan tudná bárki elképzelni Szíria jövőjét egy olyan elnökkel, aki majdnem egymillió polgárát ölte meg?” – tette fel a kérdést Erdoğan.

A szíriai külügy sem maradt szótlan: ők úgy vélik, Erdoğan felelős a szíriai emberek haláláért. Leszögezték, a szír helyzetbe való török beavatkozás inkább felveti a terrorizmus gyanúját. Egyúttal kifejtették: Erdoğan elfelejtette, hogy „régi birodalma eltűnt, a világ szabad embereinek pedig van választásuk határozni nemzeti döntéseikről, joguk van megvédeni szuverenitásukat, és megakadályozni Erdoğant a belügyeikbe való beavatkozásban”.

Az Egyesült Államok is többször kifejtette már, a szíriai rendezést csak Aszad nélkül tudja elképzelni. Az orosz álláspont Aszad eltávolítását illetően ugyanakkor nem ilyen egyértelmű – Vlagyimir Putyin még novemberben találkozott váratlanul Aszaddal. Akkor az orosz elnök azt mondta, szír kollégája elkötelezett a békés rendezés mellett, és új választásokat is kész lenne kiírni. 

(Fotó: MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122890