Új programmal derítik fel a németországi dzsihádistákat

2017. december 19. 09:56

A német hatóságok állítják, hogy új programjukkal minden eddiginél hatékonyabban tudják szűrni a dzsihádistákat.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter után a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) is megerősítette, hogy az ország egyre hatékonyabb terrorellenes küzdelmet folytat – írja a Magyar idők a Süddeutsche Zeitung nyomán. A lap szerint a Németországban élő 720 terrorgyanús személy fele nem igazán veszélyes, és kicsi az esélye, hogy terrorcselekményt kövessenek el.  A vizsgált iszlamisták másik fele viszont a ténylegesen kockázatot jelentő kategóriába sorolható.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: A frissen nyilvánosságra hozott adatokat egy egészen új, Radar-ite néven futó rendszerrel nyerték, amely 73 szempont alapján dönt arról, hogy a vizsgált személy mennyire veszélyes a német közbiztonságra nézve. Ez alapján Németországban jelenleg 96 mérsékelt veszélyt jelentő és 27 szembetűnően kockázatos személyről van tudomás, míg 82 iszlamista tartozik a legmagasabb veszélyességi kategóriába.

Az új  rendszer precizitását mutatja, hogy a németek Anis Amri – a 2016-ban a berlini karácsonyi vásáron tömegbe hajtó iszlamista – adataival is elvégezték a tesztet, amely a legmagasabb rizikófaktort jelezte a merénylőnél. A tavaly decemberi terrortámadást megelőzően a hatóságok, bár ismerték a tunéziai férfit, mégsem láttak benne különösebb kockázatot. Amri a zsúfolt karácsonyi vásáron egy lopott kamionnal hajtott a tömegbe, tizenegy személyt halálra gázolt, majd napokkal később Olaszországba szökött, ahol a rendőrök egy tűzpárbaj során végeztek vele.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122496