EU-csúcs: Nem kell teljes egyetértés a döntéshozáshoz Tajani szerint

2017. december 14. 18:48

A jog lehetővé teszi a minősített többségi döntéshozatalt is, így nem kell mindenáron ragaszkodni az egyhangúsághoz – állította Antonio Tajani az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

Noha üdvözlendő, hogy az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács konszenzusra törekszik a dublini szabályozás reformtervezete ügyében, de nem helyes mindenáron ragaszkodni az egyhangúsághoz, amikor a jog lehetővé teszi a minősített többségi döntéshozatalt is – jelentette ki az Európai Parlament (EP) elnöke az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

Antonio Tajani az ülés megnyitását követő felszólalásában hangsúlyozta: a dublini menekültügyi rendszer reformjáról az EP már elfogadta az álláspontját, amelynek alapján készen áll megkezdeni a tárgyalásokat a tanáccsal, amint a tagállamoknak sikerül egymás között megállapodásra jutniuk. Márpedig – mint mondta – erre mihamarabb szükség lenne. Nem helyes mindenáron ragaszkodni az egyhangúsághoz, az uniós alapszerződés ugyanis minősített többségi döntéshozatalra is lehetőséget nyújt a tanácsban – emelte ki Tajani, hozzáfűzve, egy ilyen érzékeny, kulcsfontosságú kérdésben egyébként üdvözlendő lenne a széleskörű konszenzus, azonban további késlekedést okozhatna, amit el kell kerülni.

„Az uniós polgárok elfogadhatatlannak tartják az ellenőrizetlen migránsáradatokat, a menekültek országról országra történő zarándoklását, a tömeges halálozásokat a tengeren, valamint a piacokat, ahol embereket adnak el rabszolgának” – fogalmazott az EP elnöke, rámutatva, hogy a migrációs válságot a gyökerénél kell kezelni.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122303