Az irányított káosz

2017. december 13. 17:04

Éppen az amerikai elnök felelőtlen lépéseinek fényében válik Putyin valóban béketeremtővé.

2017. december 13. 17:04
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„A történteket azonban Donald Trump ámokfutása értékeli fel igazán. Megkockáztatom, éppen az amerikai elnök felelőtlen lépéseinek fényében válik Putyin az orosz érdekek védelmezőjén és érvényesítőjén túl valóban béketeremtővé. Azzal ugyanis, hogy Jeruzsálemet, s még csak nem is Nyugat-Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosának, Trump alágyújtott a Közel-Kelet feliratú lőporos hordónak. Több magyarázat is kering ennek alátámasztására, köztük a Fehér Ház urának kiszámíthatatlansága, a belpolitikával szemben a külpolitika lebecsülése és a diplomácia iránti érzéketlensége. S mi van akkor, ha Trump nagyon is átgondoltan és az amerikai érdekek szempontjából észszerűen cselekedett? Így messze nem csupán a választóinak derékhadát adó evangéliumi keresztényeknek és a zsidó lobbinak akart a kedvében járni, hanem a térségben visszaszorult amerikai befolyás helyrebillentése felé tett lépést.

Sutba dobva egy nagy közel-keleti rendezés irányába tett erőfeszítéseit, visszatér elődei stratégiájához, a távolból a folyamatokat alakító Washingtont erősítő, míg a régió hatalmait csak gyengítő, irányított káosz megteremtésének elképzeléséhez. Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének bejelentésével, ezzel a megszállás legitimálásával az iszlám világ haragját kivívta, ami egyet jelent a Közel-Keleten a feszültség növekedésével. A Fehér Ház azzal is számolhatott, hogy a muszlim világ megosztottsága miatt lángba azért nem borul a térség, csupán elbizonytalanodik. Ami nem mellesleg épp elegendő ahhoz, hogy a most lapot osztókat megizzassza. Egy ilyen helyzet persze abban is megakadályozza a közel-keleti saga legújabb fejezetének nyerteseit, hogy begyűjtsék e győzelem gazdasági, katonai gyümölcseit. Ehelyett további erőfeszítéseket kell tenni, s nem utolsósorban pénzt kell áldozni a status quo és a viszonylagos stabilitás fenntartására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. december 14. 16:35
Jeruzsálem Európa Sztálingrádja.
3M..
2017. december 13. 19:57
Trump ezzel a lépésével egységbe tömörítette az arab világot, amely eddig széttagolt, széthúzó volt. Ennek folyományaként máris elismerték Paleszina fővárosaként Kelet-Jeruzsálemet. 1-1 A következő lépés a 73-as olajválsághoz hasonlóan az, hogy az arab gazdag országok, szankciókkal sújtják majdan Amerikát. Visszafelé is mőködik a fegyver. Továbbá Usa megfeledkezett arról, hogy ma már nem az övé a legerősebb gazdaság, a hitelessége a nagyvilágban soha nem látott mélységekben, senki sem hisz neki. De ami a legfontosabb hogy többfrontos verbális/valódi háborúban áll olyan nemzetekkel, akik egymaguk is képesek komoly csapást mérni, megtáncoltatni az Egyesült Államokat. Amerikának mérlegelnie kell és be kell tagolódnia a nagy nemzetek közé. Amerika ma már nem az első számú szuperhatalom, hanem "csupán" egy erős ország, akinek a világ bármely pontján akadhat méltó kihívója. Szebb Jövőt!
Anonymtalan
2017. december 13. 18:40
Ez aztán a nehéz iromány egy simicskásnak: Trumpot és Putyint is gyűlöli a gazda, de az egyiket most ki kell hozni jó fiúnak.
Megtalálta
2017. december 13. 17:53
A szír háborút Trump nyakába varrni, ez a nem semmi. Nem mondom, hogy Trump aztán marhára konstruktív volt ebben a kérdésben, de a Nobel békedíjas dísznéger nagyobb károkat okozott azzal, hogy minden eszközzel Asszad megbuktatásán dolgozott, vállvetve a Szaúdi rezsimmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik