Visegrád haldoklik

2017. december 13. 07:25

Nyár óta Szlovákia és Csehország mindent elkövet azért, hogy ne említsék őket egy lapon Lengyelországgal és Magyarországgal.

2017. december 13. 07:25
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Az utóbbi időben mintha kevesebbet hallanánk a kormány illusztris személyiségeitől, milyen párját ritkító a visegrádi országok együttműködése, és hogy az egész világ hüledezik látva – mint erre a magyar diplomácia vezetője többször rámutatott –, Brüsszel konok kísérletei ellenére mennyire egységes maradt Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország. Talán azért esik kevesebb szó a V4-ekről, mert minden ellenségük belátta: nincs értelme éket verni a visegrádi államok közé, mert egymás iránt érzett szolidaritásuk – már csak történelmi okok miatt is – kikezdhetetlenül erős.

Nem feltétlenül ezt az érvet erősíti azonban egy nehezen kétségbevonható tény. Nyár óta Szlovákia és Csehország mindent elkövet azért, hogy ne említsék őket egy lapon Lengyelországgal és Magyarországgal. Pozsonynak egy huszárvágással sikerült is elérnie, hogy az Európai Bizottság ne indítson eljárást a menekült kvóták elutasítása miatt, Prágát azonban Budapesthez és Varsóhoz hasonlóan az Európai Bíróság elé kívánja idéztetni a brüsszeli testület. Magyarország és Lengyelország alighanem arra számított, hogy az októberi cseh választás után Csehország is csatlakozik az Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski által fémjelzett radikális Brüsszel-ellenes maghoz, így együtt majd könnyebben harcolnak az ezen országokat kitartóan sanyargató EU ellen. Volt is ráció e feltételezésben, mert a szeptemberi cseh választáson győztes ANO párt legnagyobb pártfogóját, Milos Zeman elnököt szintén a közép-európai lázadók közé sorolják, ráadásul Andrej Babis az utóbbi években, még pénzügyminiszterként is, populista kijelentésekkel hallatott magáról.

Bár a már kinevezett cseh kormányfő leszögezte, hazája továbbra sem akar menekülteket befogadni, látható az igyekezete: ő sem akarja, hogy kormányát egy lapon emlegessék a lengyellel és a magyarral. Azzal próbált kibúvót keresni, hogy 200 millió koronát ajánlott fel az EU-nak a menekültválság kezelésére. Ezzel a 8 millió eurónak megfelelő összeggel nyilván aligha oldható meg a krízis, de azt egyértelműen mutatja, hogy Babisnak nagyon kínos a Csehország elleni kvótaper.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2017. december 14. 14:27
http://mandiner.hu/cikk/20171213_tizenegy_milliard_forintnyi_eurot_koltenek_libia_hatarvedelmere_a_v4_ek
Kurucz-Infós Móric
2017. december 13. 16:56
Nietzsche halott,az EU haldoklik,a Népszava élcelődik,Isten és a V4 él!
smarton
2017. december 13. 16:37
"Nyár óta Szlovákia és Csehország mindent elkövet azért, hogy ne említsék őket egy lapon Lengyelországgal és Magyarországgal." Eseteg példát, te szerencsétlen? Mert amit összehordasz, az nem az, hanem a te beteges képzelgésed.
Bokros Birka
2017. december 13. 16:32
Rónai úr nem véletlenül az EU rugdossa az utolsókat? Épp a kötelező kvótát próbálja visszavonni a nagy bukás elkerülendően. Rónai úr a V4-ek nem azonosak a kakucsi barna bőrű Rózsákkal. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik