Az édes grundról

2017. december 13. 10:38

Mai Gerébjeink is vannak, csak ők már nem a Füvészkertbe járnak grundot elárulni, hanem Brüsszelbe hazát.

2017. december 13. 10:38
Pilhál György
Magyar Idők

„A Pál utcai fiúkat az örök időszerűség emeli a magasba. Olvasod a könyvet, és egyszerre bevillan rá valami napi megfelelő. Az a farakás, ott, a grund szélén, lehetne akár egy védőbástya is a déli határon. A rút einstand – ha más szavakkal is – ma éppúgy eleven gyakorlat, mint a gittegylettörténet, legföljebb nem a »múziumkertben«, meg Rácz tanár úr szobájában. Ahogyan mai Gerébjeink is vannak, csak ők már nem a Füvészkertbe járnak grundot elárulni, hanem Brüsszelbe hazát. Több ez a történet, mint ifjúsági regény.

Csupán a szereplői fiatalok, üzenete határozottan nagykorú, lehet mondani, korosztályok fölötti. Mindenkihez szól. A regényalakokban egy idő után magadra ismersz, talán még ideálokra is találsz.

Bármennyire furcsa, nekem a vörösingesek is tetszenek. Áts Feriék, akikből még nem veszett ki a becsület. Akik a háborúk előtt még hadat üzentek. Akiknek nem kellett a trükkel átjátszható grund, csakis a harccal elnyert. Akik gyűlölték az árulót, de szalutáltak a bátor Nemecseknek.

Magyar embernél jobban kevesen érzik át a Pál utcai fiúk ragaszkodását ahhoz a maroknyi földdarabhoz. Mert a történet közepe a grund, az édes grund. A mély történetek mögött mindig ott a grund. A magyarság egész történelme a grundról szól. A hazáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. december 13. 15:24
Csakhogy mostanra az Áts Ferik is kivesztek, már csak a könyvben vannak.
Kup Lung
2017. december 13. 12:35
a kor soros „vörösingesei” ??? --- Vigyázni kell mostanság a megfogalmazással mert megint összeáll az értelmiségi kör oszt a nyílt levélben a lemondását követeli kedves György . De nem a SOROS .
Negue
2017. december 13. 11:29
A szomorú valóság! De annyival még aljasabb, hogy a "mi Gerébjeink" még büszkék is arra amit tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik